Redaktionen

Presentation av de medverkande i Besökarna. Uppdateras kontinuerligt.

MIA WIKDAHL

Mia WikdahlEfter konst- och filmstudier halkade jag in på digital information & kommunikation, och har under senare år jobbat som bland annat grafisk formgivare och webbredaktör. Skriver mycket och gärna, och någon gång kommer ROMANEN att ges ut, jag lovar! Intressen och stilar blandas med fördel lite hur som helst; jag gör mitt bästa för att leva så och omger mig med många olika slags människor. Lyssnar på högljudd rockmusik likaväl som klassiskt, spelar bas och sjunger, åker längdskidor och yogar, går på kulturtantsevenemang, zombiefilmer eller föreläsningar om vegetarisk kost. Om någon säger ”så kan man väl inte göra” vill jag genast motbevisa det. Tycker om att skratta med mina vänner, älskar att lära mig något nytt och att vara i nuet. Kan ibland vara onödigt positiv, men tycker också att det är upp till var och en att skapa sitt eget liv. Har en besvarad kärleksaffär med filmmediet, och tycker att det aldrig är försent att förverkliga sina drömmar.

Sist men inte minst är jag oerhört tacksam över att vara en Besökare, eftersom det här begåvade och fina gänget gör mig till en bättre skribent och en mer uppmärksam kulturkonsument!

RUBINA VALLI

Jag älskar litteratur, konst, fotografi , musik…. i ett ord: kultur. Att läsa och att skriva är för mig som att äta: ett fysiskt behov. Jag älskar poesi, som är ett härligt sätt att låsa upp trassliga känslor. Några av mina dikter och berättelser har publicerats i Italien. Jag har en blogg på engelska där jag skriver om filmer, böcker och ibland om fotografi.

http://be-my-knife.blogspot.se/

Bloggen fick namnet från en av mina favoritböcker: Be my Knife av israeliske författaren David Grossman.

Jag är mamma till den lilla underbara Elin som är 3 år gammal och helt enkelt är mitt liv.

Kulturhuset är mitt hemliga gömställe i Stockholm, där jag kan sitta och läsa, skriva, tänka, titta på människor och undra vad de tänker på.

Det jag uppskattar mest med Sverige är naturen som vaknar efter en vinters stillhet (i Italien är vintern mycket kortare och ljusare, och mindre kall), de långa sommarkvällarna, Christine Falkenland (och flera andra författare) och det svenska språket, som jag  ännu inte vant mig vid än, men som är fullt av små skatter att upptäcka.

Från mitt hemland Italien saknar jag (väldigt mycket) solens och manniskornas värme.

I övrigt är jag nyfiken på andra kulturer och i allmänhet av människorna, deras känslor och egenheter.

PETER SCHAUB

Hej! Jag heter Peter (född 1970), bor i Stockholm och är intresserad av kultur i olika former, jag har tidigare bl.a. filmat en del med super 8 och spelat olika klaviaturinstrument.

Just nu skriver jag på min egna blogg http://petzxy.blogspot.se/ med jämna mellanrum och försöker lära mig det tekniska som finns runt om t.ex. sociala medier och videoredigering. Gillar både lättsam och tyngre kultur, både Eurovision song Contest och Andrej Tarkovksij, och ser fram emot att skriva för Besökarna.

Vi syns i vimlet!

ILKKA TIMONEN

Jag är intresserad av konst i allmänhet och min egen konst i synnerhet.

Jag har bakgrund som bildkonstnär med kameran som verktyg, jag jobbar även som textildesigner med inriktning på grafiska textilmönster.

Just nu brinner mitt hjärta för mina studier vid Linköpings universitet och där Masterprogrammet i konstnärlig gestaltning med placering i Norrköping.

HEDVIG LJUNGAR

Jag börjar misstänka att jag är elitist. Varför skulle jag annars känna fjärilar i magen av uttrycket ”snille och smak”? Anser att snille och smak är ett intressant och kul begrepp. Funderar på om det är eftersträvansvärt att ha snille och smak. Vad skulle motsatsen kunna vara? Och måste den nödvändigtvis innehålla anatymer?

Jag är tjugoett år och omger mig av ord i alla former. Är intresserad av kultur och även surdegskultur (trots att hipp-faktorn för det sista sjunkit dramatiskt). Pluggar litteraturvetenskap, jobbar som skribent och vid sidan om det betjänar jag kunder i en ost-deli.

Jag har skrivit boken ”På spaning med Hedvig – frihet jämlikhet och rakade ben” som gavs ut på LL-förlaget 2012. I den spanar jag  på synliga och osynliga maktstrukturer rörande kön och könsroller. Jag funderar på vem eller vad som egentligen styr ens liv, om det går att vara sann mot sig själv och berättar glimtvis en historia om en passion.

Tidigare skrev jag om klimathotet för webbtidningen Miljöspanarna och förra året publicerade jag diverse texter inom litteratur/kultur/tankar/politik/feminism för bloggen Lavaland Text. Här kommer jag framöver med hög sannolikhet att kläcka ur mig texter om litteratur och kanske rapportera från en och annan råvaruafton. Surdegsaftnar har nog gått ur tiden för länge sen.

JENNIE JOHANSSON

Bloggare och mode och skönhetskrönikör med krönikan Sminkfinken på Sourze.se där jag även är Japankorrespondent, recenserar film och skriver fristående artiklar om annat. Jag vurmar för seriemagasin bl.a Marvel och Manga= Love förutom anime. TV:n har en guldplats i hemmet där jag avverkar allt från Kunskapskanalen till sitcoms. Sådant jag gillar köps hem på DVD oavsett om det är dokumentärer, serier eller film. Älskar att sitta på Kulturhuset och skriva, läsa eller umgås, gå på mysiga Klarabion eller strosa bland utställningar. Läsa är ett enormt stort intresse förutom kläder. Jag umgås helst med min familj, inte för att jag är osocial utan för att de är de coolaste och bästa människorna i världen!

Vi kanske syns bland minglet på Stockholms No 1 inneställe 😉

Blogg: http://www.doublejcherrycoke.com/

Sourze: http://www.sourze.se/Jennie_Johansson_10758740_a.asp

EMILIE GÖTHBERG

Passionerad av elektronisk musik i alla dess former, tokig i bokstäver och språk: att kunna kombinera mina allra största intressen och arbeta med dem är min dröm.

Dock är det ett tag kvar innan denna dröm kan förverkligas: under tiden hoppar jag mellan olika jobb såsom cafébiträde och personlig assistent. En ledig kväll spenderas helst i en svettig industrilokal där techno dånar så att högtalarna nästan sprängs.

Kulturmässigt gillar jag det mesta. Jag håller själv på med musik, dj:ar under namnet Sparkly Pony, (också medlem i det djuriska DJ-kollektivet Random Cute Animals) samt spelar lite av olika instrument. Tycker om konst även om jag inte förstår så mycket. Foto är också ett intresse, dock inte färdigutforskat.

När jag inte lyssnar på, dansar till, skriver om eller gör musik, ja, då gillar jag att sova.

Vi kanske ses på någon av Studions klubbar!

AYA STEHAGER
Till vardags är jag förläggare på Liber, ansvarig för läromedel i svenska och svenska som andraspråk. Jag är mycket språk- och litteraturintresserad, men läser allt mer långsamt och kräset ju äldre jag blir, dumt nog. Det gör att jag ofta väljer att läsa om en favorit istället för att välja ett oprövat kort. Håller just nu på med De hemlösa av Yiyun Li, som kommer till Internationell författarscen i vinter!

Jag försöker hänga med hjälpligt i internationell politik, särskilt varmt om hjärtat ligger Mellanöstern och Nordafrika. Därför har det varit så spännande att följa den ”arabiska våren” i år. Tänk vad som kommer att hända på kulturområdet när folk i den regionen slutar att vara rädda för myndigheterna! Det kommer att spridas som ringar på vattnet även till vårt Kulturhus.

Från början är jag kulturvetare, har läst en hel del filosofi, historia, konstvetenskap och förstås litteraturvetenskap. Sen snöade jag in på språk och översättning, och blev så småningom lärare i franska och svenska. Därifrån var steget kort till att bli ”skrivbordspedagog” och arbeta med bildning i läromedelsform istället. Det som driver mig är hela tiden ett humanistiskt ideal om att bygga och sprida kunskap. Jag tror på bildning och ett livslångt lärande.

Jag bloggar om humaniora, texter och omvärld, samt länkar till mina favoritbloggar här: http://ayostexter.blogspot.com/

Jag twittrar en del också, om bokbranschen, skolan och världen sedd genom olika medier: https://twitter.com/#!/ayaste

Hitta mig gärna!

FRIDA BERGLUND

Är just nu inne på min tredje termin av studier vid konstvetenskapliga institutionen på Stockholms Universitet, i höst är det Samtida konst och visualitet som gäller. Har tidigare läst både litteraturvetenskap och idéhistoria. Konst och litteratur är mina två stora passioner, där konsten i och för sig tar en något större plats i mitt liv. Under sommaren hetsläser jag så mycket jag bara orkar med, medan jag under läsåret för det mesta tvingas lägga min tid på studierna. Jag försöker gå på så mycket utställningar som jag bara hinner med, men har sedan en tid tillbaka även börjat intressera mig för konstvärldens skeva hierarkier och konventioner. Sedan två år tillbaka har jag skrivit för Lavas konstblogg, där jag och ett gäng likasinnade i min egen ålder skrivit fritt om konst utifrån egna preferenser. Nu känner jag att jag vill ta ett steg närmare en kritisk journalistisk hållning och kommer förhoppningsvis skriva mer åt kulturdebatt-hållet.

Framtiden ligger ännu mycket oklar för mig, men efter avslutade studier hoppas jag att krampaktigt kunna hålla mig fast i konstvärlden på något sätt. Skrivandet är något jag vill utforska ytterligare, men även praktiska projekt nära konsten inom såväl kulturinstitutionernas värld som hos gräsrotsfolket är något som jag vill arbeta för och med.

Avslutningsvis vill jag framföra tre önskningar/uppmaningar för en framtida bättre värld:

1. Må aldrig Ai Weiwei eller någon annan behöva sitta inspärrad för sina konstnärliga uttryck!

2. Må nolltoleransen mot att diskutera, upplysa om och utöva graffitti slopas!

3. Må alla evenemang på Kulturhuset bli gratis för alla!

SANNA MIKKOLA

En finska(25) som bor i Eskilstuna. Nyfiken och vetgirig, det är nog därför jag älskar att studera, läsa, skriva, språk, geografi och kultur. Äger ingen tv för jag ser hellre en film, går på bio, läser en bok, lyssnar på musik okristligt högt eller bara umgås.
Jag är utbildad make-up artist men studerar idag kulturgeografi på Stockholms Universitet. Djur och natur är en skön del av livet och jag har ett miljövänligt, ekologiskt tänk. Andra intressen är löpträning, tennis, kulturjournalistik och midnattsmiddagar i nya & gamla vänners sällskap. Sen får givetvis min ishockeygrabb Jonathan(3) mycket av min kärlek och tid.

3 tankar på “Redaktionen

  1. Alle energier på plats,ni vill så mycket bra, men snälla, tänk kulturtant, det är hon som trampar runt på Kulturhuset, att en av er kanske skulle vara en ja kulturtant,skulle bredda och ge mer intresse och mer besökare til besökarna . Tror en kultutrant.

  2. Pingback: Kulturtanter (This is a mans world) | B E S Ö K A R N A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s