Jazzkonsert Meeting points

01

Ikväll (3 april) är det jazzkonsert med pianisten Bobo Stenson, den japanska pianisten Naoko Sakata, basisten Christian Spering samt Lennart Åberg på saxofon och flöjt. Först ut är Bobo och Naoko. Det är två flyglar på scen och de spelar parallellt, låter som filmmusik. In kommer basisten (fast han spelar på basfiol) Christian samt Lennart på tvärflöjt. Det känns som man befinner sig på en nattklubb, fast utan drinkar.

Det finns likheter mellan synth och hårdrock, men jazz är liksom något annat, mer svårdefinierat. Lennart byter till trumpet och det låter vackert och oförutsägbart, är det improviserat? Musiken tystnar, basisten kör själv, det är ett bassolo som låter dundundundundun.

02

03

De kommunicerar till varandra med instrumenten. Plötsligt ställer sig kvinnan upp och börjar pilla på flygeln inifrån så att det låter. Jag vet inte om hon reparerar flygeln eller om det är ett nytt sätt att få fram ljuden på. Lennart pratar om talmannen i riksdagen Henry Allard (ej att förväxla med en annan person (musiker?) med liknande namn), ”om ni känner till honom är ni lika gamla som jag!”

04

Kristian spelar basfiol med stråke. Nu blir det riktigt vackert. Två pianon plus en stråke på basfiol. Pianot är plötsligt repetitivt som en sequencer på en syntheseizer, det är bara två ackord och det skapas ett ljudlandskap. Det här är fruktansvärt bra! Låten slutar plötsligt. Långsamma ackord från japanskan. Alla instrument går igång långsamt, det är ett helt nytt musikstycke. Det blir en sorts jazzkoma = avslappnande. Det hela avslutas med två Thelonious Monk-låtar.

05

06

07

Detta är musik som får igång tankarna. Varför lyssnar jag typ bara på pop och rock? Det finns väl helt annan typ av musik? Att bara lyssna på pop och rock är väl som att bara äta pizza och hamburgare. Kroppen och själen behöver nog mera…

/Peter Schaub

08

09

10

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s