Katarzyna Kozyra

dubbel 2

om bänk 2

I entrén till utställningen Katarzyna Kozyra finns en stor skärm som visar en rödhårig kvinna i full cheerleaderutstyrsel dansande i ett omklädningsrum för killar. Vid första anblick tänker jag att det är just sådan här kultur som drar åt sig fördomar för de som inte är insatta. Konstnären bakom utställningen heter Katarzyna Kozyra som är polska. Hennes konstutställningar är kontroversiella i Polen och har skapat debatt där. För att förstå hela utställningen ska man nog läsa broschyren som ligger i entrén, där förklaras de olika videoinstallationerna, det är mycket om kroppen och hur vi ser på oss själva. Men egentligen behöver man inte förstå hela utställningen, det kan finnas ett värde i upplevelsen ändå, precis som man ser en svår film utan att man får allt förklarat i förväg.

vita skärm 1

vit skärm närbild

När man går vidare in i utställningen kommer man till ett stort rum med vita skärmar utplacerade i olika vinklar och på de visas ett antal nakna suddiga människor som går på rad. Vad menas med det här? Måste nog titta i broschyren… Andra filmer i hörnen av lokalen visar en resa till Jerusalem, närbilder på sminkningar och rakningar samt en film om operamänniskor i fina kostymer. Det finns även tavlor på en cancersjuk naken kvinna i sängen som poserar.

underifrån 2

bad 1

Längre in kommer den lugnare delen av utställningen som visar ett badhus i Budapest med män och gubbar som går omkring i badlakan och hoppar i vattnet (filmat med dold kamera). Längst in visas den både skumma och lustiga filmen Summertale, en sorts sagoberättelse med dvärgar, svampar, trollkarlar och diverse krimskrams. Jag tror den sistnämnda filmen var bäst och roligast.

dv måne

dv nära

dv tittar svamp

dv trollkarl 1

Hur som helst, den som vill se något svårbegripligt men intressant får skynda sig till Kulturhuset eftersom utställningen bara håller på till och med den 6 januari 2013.

/Peter Schaub

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s