Serieteket presenterar: Nina Hemmingsson

IMG_1279[1]

Vet inte om jag inbillar mig, men jag tror att det är Seriernas Tid nu. Galago slår nya prenumerantrekord, Liv Strömqvist gör parallell karriär som radiosatiriker och samhällskritiker och Sara Granérs planekonomiska utbrott säljer slut på förlaget. Och Nina Hemmingsson bara fortsätter leverera briljanta svärtade enrutare om mänsklighetens kval.

Söndagsslasket kan delvis ha påverkat publiktillströmningen till eftermiddagens intervju med Nina Hemmingsson, men de allra flesta har så klart tagit sig till Bibliotek Plattan för att höra just henne filosofera om livet och allt under 60 minuters andäktighet. Det är fullt och förväntan hög.

Och det börjar bra – Ida Säll som intervjuar verkar till en början lika intresserad av sin gäst som vi, men sen planar energin långsamt ut till 41 minuters lojt fört samtal, där hela Sälls kroppsspråk förtar känslan att det är rätt person som är på rätt plats. Nina Hemmingsson märker antingen ingenting eller är själv upptagen med att få balans i samtalet.

I alla fall är Hemmingsson öppen och rak i sina beskrivningar av sitt liv och leverne – hon läser inte mycket andra serier, och det finns faser, lägen, då hon inte ens läser kulturdelen, för att inte bli störd i sitt skapande, sin tolkning av världen. Och en stor tolkare av den världen är ”Hon”. Hon med pupillösa ögon, med håriga ben och en rättframhet som såklart skrämmer.

Hennes senaste ”Det är svårt att vara Elvis i Uppsala” (2012) är en samling av både tidiga och sena alster och huvudperson är givetvis en normbrytare. Hon nöjer sig aldrig med att anpassa sig och Hemmingsson kallar henne vid ”ett slags samvete”.

”Att teckna är att rita en värld som man bestämmer över”, säger Hemmingsson. Precis så är det nog med alla kreativa uttryck – att skapa något som bara du har tolkningsföreträde till. Allt annat är gissningar eller känslotillstånd. Och gott nog är väl det!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s