Sound of Stockholm – Ryoji Ikeda

1 IMAG1496

2 IMAG1489

3 IMAG1492

Syftet med hela det här projektet/konserten är enligt Sound of Stockholms informationshäfte att se om det finns ett samband mellan kritiska punkter för enheters prestanda och gränsvärdet för mänsklig perception där båda pressas till det yttersta.

4 IMAG1504

In på scen kommer den japanska artisten Ryoji Ikeda, en kille med svarta kläder, svart mössa och solglasögon. Det är mörkt så han måste lysa upp sina apparater med en ficklampa så att han ser vad han gör, ibland bär han ficklampan i munnen. Ljudet är kopplat till datagrafik bakom honom på skärmar som visar massa rutor och streck. Det går snabbt, publikens mottagningsförmåga testas. Systemet konverterar olika data till streckkoder och binära koder (ettor och nollor). Det är svartvitt på skärmarna, bara en massa streck och rutor i olika storlekar som rör sig. Musiken låter inte som musik, det mullrar, knäpper, piper, smattrar. Det är lågfrekventa och högfrekventa ljud, detta är futuristiskt och smalt. Plötsligt blir det myrornas krig och helt tyst! Publiken vet inte vad de ska säga. Sen drar det igång igen med ett nytt smattrande ljud.

5 IMAG1500

6 närbild1

7 streck

8 IMAG1501

Jag tänkte att det skulle vara lite mer techno men det fanns inga låtstrukturer som jag är van vid. Det här var väldigt krävande och ändå intressant, en kulturell utmaning!

/Peter Schaub

Annonser

One thought on “Sound of Stockholm – Ryoji Ikeda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s