På djupet: Lena Andersson

Det är sällan jag blir starstruck, men Lena Andersson förkroppsligar för mig en typ av tänkande människa som jag beundrar stort. Hon är analytisk, ifrågasättande och provokativ. Hon vrider på föreställningar och begrepp som tas för givna, sanna och visar på den andra sidan, den som finns under stenen som hon alltid lyfter på. Och jag verkar inte vara ensam om mitt intresse för att höra henne utveckla sina resonemang live, för Hörsal 3 på Kulturhusets tredje våning är fullsatt, för en intellektuell sittning med henne mellan 14-15.30 en höstkylig lördag i slutet på oktober.

Lena Andersson säger själv att hon har ett hopplöst namn – vem minns att hon skrivit både romaner, pjäser och är kolumnist på DN, när man inte minns hennes namn. Jo, ganska många, skulle jag vilja påstå, för har man en gång drabbats av hennes skarpa intellekt, så minns man henne och hennes ord.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, är Anderssons samtalspartner denna eftermiddag, och inleder med att fråga vad som driver Andersson att uttrycka sig i offentligheten. Hon svarar att ”Vi vet vad som är rätt och gott, men ändå är det svårt att göra det.” och förklarar att hon både är intresserad och plågad av debatten, eftersom hon dras till att inte göra det för enkelt för sig.

Det här med enkelheten återkommer hon till genom hela samtalet, och tycker att det är för mycket tyckande, åsikter, i debatten, utan någon egentlig analys. Och det mesta är sådant som hon själv intresserar sig för på ett djupare plan. Karin Olsson frågar Lena Andersson om vad hon egentligen menar när hon i sitt samlingsverk Förnuft och högmod (2012) skriver att livet saknar mening, men är inte meningslöst. Vad ger ditt liv mening, undrar Olsson? Kunskapssökande, att vidga sitt tänkande och intellektuell förkovran, svarar Lena Andersson, och jag nickar omärkligt och beundrande. Hon anser att det i offentligheten finns för mycket åsikter, att det behövs mer resonemang.

Karin Olsson ta fram Var det bra så? från 1999, som var det litterära genombrottet för Lena Andersson, och frågar hur diskussionen kring förorten förändrats sedan dess? Den hade förändrats redan då, svarar Andersson, och beskriver  den gängse åsikten om att förorten är vad den är, men sen ska man ändå gå in och ändra på den. Det som drev henne då, var att ta reda på kulturetablissemanget sa, eftersom det är de som bestämmer vad man ska tänka. Reaktionerna på boken var bra, menar Andersson, och säger att boken hade inte kunnat komma ut utan en klassmedveten vänsterhållning. Hon förstärker det flera gånger; att om klassperspektivet inte hade betonats, hade boken nog inte publicerats.

Klasstemat återkommer i Lena Anderssons texter och hon intresserar sig mycket för hur man uppfattar sig själv i världen (läs tex artikeln Klass sitter i själen), men intresserar sig även för besatthet i kärlekens tecken och motsatsparen förnuft och känsla. ”Jag är upptagen av den frågan, eftersom vi bör vara förnuftiga”, säger hon och menar att känslor kan likställas med korta tankar och förnuft med långa.

Förnuftsivern hänger ihop med det som Lena Andersson ser som sitt kall – att sträva efter klarhet, att bekämpa det lösa, att gå på djupet med sina och andras tankar.

Medan hon slutligen tar emot applåder och gåvor, som tack för samtalet, hör jag två äldre damer konversera bakom mig.

– Tyvärr har jag inte läst nån av hennes böcker, men världen är ju så full av böcker.                     – Ja, den är full av mycket.

Och jag tänker att vilka ämnen Lena Anderssons förnuftiga huvud än är fullt av, så kommer det alltid att vara intellektuellt givande att se hur hon förlänger tanken, för att få oss att sluta tycka och börja resonera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s