Almost a jam – känslor i rörelse

Att sätta ord i rörelse. Att äga scenen med sin fysiska närvaro och att ackompanjera sitt uttryck med pulserande musik. Att ha regler som både hålls och sprängs med hjälp av improvisation och inspiration.

Jag har den stora lyckan att få uppleva allt detta i Poetry in Motions andra kväll på Kulturhuset. Almost a jam – streetdans som skapas och omskapas på plats mitt framför mig. Det är lekfullt, kärleksfullt och alldeles, alldeles underbart.

Upplägget är enkelt – en DJ, 8 dansare (varav en är jonglör), ett golv och en mängd uppdrag i form av en projicerad text på väggen som talar om vilken regel varje dansare måste förhålla sig till. Lite som det gamla tv-progammet Gäster med gester, med skillnaden att det här är underhållande.

Kvällens dansare är Yared aka Razzle Dazzle, Hurrikane, Rubbish, Mariella, Anton B., Jay D-J Gilligan, Cajsa och Anna Ninja och av dessa åtta är det bara jonglören Jay som sticker ut genom att inte prestera på samma höga nivå som de andra. Dels jonglerar han, istället för att dansa, och dels jonglerar han inte särskilt bra. I det här sällskapet kräver både publik och sammanhang mycket mer. Men dansarna å andra sidan levererar så mycket energi och glädje över att vara där de är, att man dras med i stämningen oavsett vem som står på scen.

Hurrikane. Almost a jam 2012-10-21.

DJ Love Story.s uppdrag är att vänta in att en dansare kallas upp på scen och till varje uppdrag välja den musik som det ska dansas till. Uppdragen kan vara allt ifrån ”bygg upp en rytm i kroppen, bryt den och bygg en ny” till ”fågel och krossat glas” och ”föreställ dig tre olika motståndare och förgör var och en av dem med en speciell strategi”. Fantasin, liksom publikens kärlek flödar och alla känner med Yared och den frustration han känner när funkiga rytmer vill dra med honom i följsamma rörelser, men uppdraget är ”work against your feeling to the music”. Nästan omöjligt…

Jammandet avslutas med att alla dansare ombeds ställa sig på golvet, sluta sina ögon och vänta in publiken som bjuds in att dansa med dem. Fysiskt och metafysiskt blandas kroppar och själar till livsnjutande alldans.

För att dansa är att sätta känslor i rörelse. Precis som poesi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s