Film & Science 5/10 på Klarabiografen

Hur började människan kriga? På Klarabiografen inne på Kulturhuset håller debattforumet och filmfestivalen Film & Science ett seminarium i frågan. Först inleder amerikanen Douglas Fry, docent i antropologi, med att berätta om olika fredssystem på jorden och hur de skapas. Han använder ett citat från president Kennedy: ”Våra problem är skapade av människan – därför kan de lösas av människan”. Fry menar också ”att ha en vision om en värld utan krig är det första steget mot att skapa en sådan värld utan krig”.

Sedan är det världspremiär på filmen Människans första krig av regissören och vetenskapsjournalisten Martin Widman. Han ger sig ut i världen för att leta efter rester av civilisationen för att försöka förstå mer av människans ursprung. I filmen ställs frågan om människan är god och kulturen är ond (vilket tvingar människan ut i krig), eller om det är tvärtom att människan är ond och kulturen är god (vilket gör att människan behärskar sina negativa sidor). Det finns två grupper av människor som har helt olika åsikt i denna fråga och det är de så kallade Duvorna och Hökarna.

Duvornas teori går ut på att när människan var jägare och samlare (nomader) så var det viktigt med samarbete och man tjänade inte på att kriga. Det var lättare att flytta än att skapa konflikter. Det var heller inte viktigt att odla vid en viss tidpunkt eller att lagra någon skörd. När sedan människan slog sig ner och skapade jordbruk så blev det viktigt att försvara sitt revir. Det fanns olika klaner som konkurrerade om resurserna vilket ledde till rivalitet vilket i sin tur kunde leda till krig.

Hökarnas teori däremot är att krig uppstår från nedärvda instinkter och att det är en myt om att människan har ett fredligt förflutet, människan har istället lärt sig att hålla sina känslor i schack. Det som skulle kunna stödja denna teori är att det finns spår av våld i norra Afrika flera tusen år före jordbruket etablerades. Det visas också en kort sekvens med chimpanser som slåss med varandra, detta skulle stödja tesen om att det är det civiliserade samhället som förhindrar konflikter. Men Duvorna påpekar att chimpanserna slåss eftersom resurserna är knappa (på grund av människan) vilket påminner om bondens problem.

I filmen får vi också höra en militär berätta om sina förberedelser för att tjänstgöra i Irak och där det krävs en sorts avhumanisering för att man ska kunna fungera som soldat.

Filmen var intressant men jag vet inte om jag blev så mycket klokare av teorierna som lades fram. Krig verkar ju ha att göra med att någon vill gå in på någon annans territorium och lägga sig i och ta del av tillgångarna, men det kan vara en psykologisk egenskap som gör att människan beter sig på detta sätt. Att ha en vision om en värld utan krig är en fin tanke, vi får hoppas att vi når dit någon dag.

/Peter Schaub

Länk: http://www.nobelmuseum.se/sv/film-and-science/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s