Katarzyna Kozyra – I konsten blir drömmar verklighet


Den Warszawa-födda konstnären Katarzyna Kozyra är den mest uppmärksammade östeuropeiska konstnären inom den feministiska konsten. Hon och jag, vi är födda samma år, 1963. Båda kommer från länder ett snäpp väster om Ryssland, ett land som var en utrikespolitisk maktfaktor för våra liv och även en representant av olika orättvisor både då, innan och idag.

konstnärssamtal med Katarzyna Kozyra och Johanna Palmström, chefredaktör BANG

konstnärssamtal med Katarzyna Kozyra och Johanna Palmström, chefredaktör BANG

Jag har alltid varit en annan typ av feminist än feminister, men jag kan med lätthet se symbolspråket i Katarzynas bilder och filmer. Hon leker med komplexa stereotyper med synbar lätthet, ibland alltför lätt. Konsten som analysmetod krävs inte djupare perspektiv än det Kozyra använder och hon gör helt rätt i att använda det lättbegripliga berättarperspektivet och -metoden. Problemet visas som via en spegel, ofta med motsatser, ombytta identiteter: ironi som växer fram har alltid varit bra medel att vända förutsättningar upp och ned och skaka fram samhällets – våra – förutfattade meningar och fördomar.

Katarzyna har tron på den egna allsmäktigheten, precis som Michelangelo utforskar hon livet med hjälp av konstens olika verktyg och precis som sin föregångare behärskar hon tekniken. Hon spelar de flesta rollerna själv i sina verk, bl.a. sig själv, som ofta kan vara svårt att göra p.g.a. bristande distans.

Utställningens ambitiösa sammansättning av verk och verkens kvalité och sättet att berätta och belysa de även idag alltför aktuella frågeställningarna, gör utställningen sevärd: 8+

Läs mera:
http://kulturhuset.stockholm.se/-/Kalender/20111/Utstallningar/Katarzyna-Kozyra/
http://kulturhuset.stockholm.se/-/Press/Kalenderpressinfolistning/Kalenderpressinfodetalj/?kalenderhandelse=211065
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5292285

Ilkka Timonen, en besökare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s