Kpop Nonstop

Inte många kan vid här laget ha undgått låten och videon ”Gangnam style” med PSY. För att inte tala om flashmoben på Sergels Torg eller alla egna tolkningar av videon som har gjorts som snart är lika många som antalet gånger ”Gangnam style” har visats på YouTube. Nja, kanske inte riktigt så många. Videon har nämligen visats över 300 miljoner gånger på YouTube.  Har du mot förmodan missat detta fenomen kan du kolla in videon här innan du fortsätter att läsa.


”Gangnam style”, denna världshit som sedan i somras har exploderat som ett vulkanutbrott och fått K-pop, sydkoreansk popmusik, att bli lika het som glödande lava. Det sammanföll väldigt väl med premiären av nattklubben Kpop Nonstop på Studion på Kulturhuset. Plötsligt var Sverige och Stockholm redo för K-pop! En kvart innan portarna slogs upp ringlade sig kön lång i snålblåsten ovanför Sergels Torg. Innanför dörrarna väntade 5 timmar av oavbruten K-popmusik, dans, uppträdanden och en väldig massa nyfikna och glada människor. Tillsammans med musiken visades musikvideos till låtarna på en skärm i taket. Det var annorlunda, förhöjde stämningen och var ett bra sätt att få K-popen att komma till sin rätt. Däremot hade det varit lättare att se om skärmen hade suttit någon annanstans än just i taket.

Det ska erkännas att jag kan väldigt lite om K-pop. Rain, Big Bang, Wondergirls, Superjunior, Girls’ Generation (SNSD), 2PM, Lee Hyori och Hyuna var några av de grupper och artister jag i alla fall hade hört talas om innan. Mitt allra första möte med K-pop var nog genom K-drama (koreanska dramaserier). ”Stairway to heaven” var dramaserien och balladen ”Bogoshipda”. http://www.youtube.com/watch?v=-ckJjICJSV4

Under en sommar då jag bodde i Korea gick det inte att undgå K-pop. När en låt blir en sommarplåga i Sverige spelas den på alla radiostationer. I Korea spelas den överallt och hela tiden. Den är omöjlig att undvika och följer en som en envis geting hela sommaren.

När man möter K-pop för första gången kan musiken (precis som all annan populärmusik) upplevas som glättig popmusik med välkoreograferad dans.  Helfabrikat i snygga förpackningar. Massproducerad och framtagen för att tilltala den stora massan och kanske därför saknar den personliga touchen, den lilla extra kryddan. Men den går hem. Den är lättsmält och den säljer. Och som klubbmusik passar den alldeles utmärkt. Sedan har jag fått lära mig att K-pop handlar om mer än musiken i sig, det handlar mycket om själva artisten eller gruppen och helheten i presentationen. Många gånger är sångarna även modeller och skådespelare.Det var fascinerande att se att det fanns så många hängivna K-popfans i lokalen som kunde låtarna och kände till artisterna. Det gick inte att ta miste på när någon stor hit spelades. Då höjdes både jublet och händer i luften och fyllde lokalen tillsammans med discoröken. Det var nästan så att man trodde att musikgruppen hade dykt upp livs levande på scenen. Självklart spelades ”Gangnam style” under kvällen och då gick de flesta igång. Till låten uppträdde några dansare på scenen i äkta PSY-anda och då steg temperaturen ytterligare några grader i lokalen.

Ett stort plus till arrangörerna var att de hade ordnat med både koreansk öl och sprit till försäljning i baren. Och priset i lottdragningen var en mobiltelefon från det koreanska företaget Samsung.

Två dagar efter premiären av Stockholms första K-popklubb stämmer jag träff med Julyssa Diaz, en av Kpop Nonstops grundare och tillika fd ”kollega” till mig här på Besökarnabloggen. Tillsammans med henne träffade jag även de fyra andra som driver Kpop Nonstop (Katarina Vlassova, Claudia Rios, Felix Wo samt Rui-Xin Li). De sammanfattar premiären av klubben med succé! Över 650 besökare kom till premiären och det var över förväntan. Julyssa och de andra hittade varandra via nätet och genom gemensamma vänner och träffades för första gången i maj i år. I juni hade de startat ett bolag och den 28 september hölls alltså premiären av Kpop Nonstop. Under sommaren reste några av dem till Korea för att knyta kontakter och för att ta fram material till klubben.  Deras vägar till första mötet med K-pop har varit olika. För en gick den via J-pop (japansk popmusik), för en annan gick vägen via K-drama och för en tredje via en vän som tipsade om en låt på Facebook. De säger att K-popen och dess fans har funnits länge i Sverige, men det är först nu som den börjar nå ut till den breda massan. De tycker inte att ”Gangnam style” är representativ för K-pop i stort. K-pop för dem står för färg, dans, mycket flärd, ständig innovativitet, kvalité och helt enkelt den bästa populärmusiken. De berättar att de tidigare knappt kände till någonting om Korea, men K-popen har varit en dörröppnare till koreansk kultur, koreansk mat och det mesta som har med landet att göra.

Nästa chans att gå på Kpop Nonstop blir den 30 november på Studion, Kulturhuset. Därefter är det ännu hemligt vad som händer. Klart är att Kpop Nonstop har högt flygande planer och vill ha en stadig länk mellan Sverige och Sydkorea och de är övertygande om att de är här för att stanna.

Jag tror att de inbitna och nyblivna K-popfansen med all säkerhet kommer att återkomma till klubben. För att få andra att komma kanske arrangörerna måste locka med något extra till varje tillfälle. Om K-popen är här för att stanna återstår att se. För egen del hoppas jag att fler hittar till klubben så att den kan leva vidare. Det är en unik plats där människor och kulturer kan mötas och förenas.

Kpop Nonstop
http://www.facebook.com/KpopNonstop

Artikel i DN om K-pop i Sverige
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/koreanska-poptaget-har-natt-sverige

Musikguiden i P3 om K-pop
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4067&artikel=5260281

Aftonbladets webb-TV om Gangnam style http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/article15495202.ab

Girls’ Generation
http://girlsgeneration.smtown.com/

Big Bang
http://www.ygfamily.com/artist/Main.asp?LANGDIV=K&ATYPE=2&ARTIDX=3

JJ Project
http://jjproject.jype.com/swf/

Rain
http://rain-jihoon.com/n2/

Wondergirls
http://www.wondergirlsworld.com/

Superjunior
http://superjunior.smtown.com/

2NE1
http://www.ygfamily.com/artist/Main.asp?LANGDIV=K&ATYPE=2&ARTIDX=4

H.O.T.
http://hot.smtown.com/

/Mia Kim

Annonser

One thought on “Kpop Nonstop

  1. Tack för att jag fick hänga med! Mitt första möte med kpop och det var mycket intressant och även mycket bra populär musik. Lätt att ta till sig och man rycks lätt med att dansa:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s