3 x Strindberg

Tisdag 14/8 – Strindberg – död eller levande:
Svante Weyler, förläggare, debattör, Anna Pettersson, skådespelare och regissör, Mattias Andersson, regissör, Agneta Pleijel, författare, dramatiker.

Torsdag 16/8 – Lars Gustafsson vs August Strindberg vs Staffan Bengtsson.

Fredag 17/8 – Johan Rabaeus – Min själsfrände: Strindberg (tyvärr inställt pga. sjukdom).

————————————————————————————————

Kulturfestivalen satsade på Strindberg uppe på Kulturhustaket, med den överhängande frågan: Är Strindberg aktuell och levande även idag – är han fortfarande högkultur hos svenska folket, inte bara på höjden vid KulturhusTaket (Kulturfestivalens högsta scen)?

Tisdagens tema blev nytolkningar av Strindberg. Anna Pettersson, skådespelare och regissör, och Mattias Andersson, regissör, med sina aktuella tolkningar av August: Pettersson regisserade ”Fröken Julie” på Strindbergs Intima teater och spelade alla tre rollerna själv medan Mattias Andersson regisserade sin personliga tolkning av ”Ett drömspel” på Stockholms Stadsteater.

Mattias Andersson

Mattias Andersson

Anna Pettersson och Svante Weyler

Anna Pettersson och Svante Weyler

Jag har inte haft möjlighet att se Anderssons drömspel, men det han berättade om uppsättningen gav mig en bild av skådespelarens frihet vid tolkning av en klassisk text och att det i sin tur ger ”Ett drömspel” drömliknande dynamik.

Anna Petterssons tolkning av ”Fröken Julie” såg jag däremot med mycket nöje. Anna försökte från början regissera pjäsen som ett vanligt skådespel men fick snabbt inse att hon inte kunde stå för texten och särskilt inte Julies självmord som fick henne att ta avstånd från Strindbergs rätt styrande text och guidning för uppsättningen (Strindberg anger regelliknande råd för scensättning som ”noter” i texten). Pettersson bestämde sig, efter antal provspelningar för rollerna, att spela alla tre roller själv. Hon använde bland annat livefilmning och publik för att ge mer förståelse för händelserna i spelet och även för att ifrågasätta Strindbergs absurditet. Fantastisk och publikfriande uppsättning – publiksuccé.

Torsdagskvällen blev också fenomenal och rolig. Lars Gustafsson berättade om sin relation till Strindberg och belyste detta särskilt genom sin dikt, som handlade om Strindbergs siffror: så och så många bostäder, så många böcker, så många avverkade vänner, så många vandringar på Östermalm, så många barn och fruar, etc. Gustafsson vet vad det handlar om, kanske inte när det gäller antalet fruar, men hans författarskap, räknat i antalet böcker, är nästan lika stort som Strindbergs. Staffan Bengtsson, tv-producent och chefredaktör för magasinet BRUNO, gjorde det hela till en fulländad njutning med intelligenta och intressanta tankekedjor och citering på högsta nivå. Gustafsson fick frågan vad han tyckte om Olof Lagercrantz som Strindberg-biografiförfattare, svaret blev långt, ungefär så här: när en mindre begåvad författare skriver om en mer begåvad kollega, kan inte resultatet bli så begåvat. Om Strindbergs och Nietzsches korrespondens (Nietzsche startade brevväxlingen och smickrade Strindberg) berättade Gustafsson följande: oavsett hur konstigt Nietzsche skrev till Strindberg, kände han sig smickrad och svarade artigt, men man märkte tydligt på hans ton, att på andra ändan av korrespondensen var en större och argare hund – Nietzsche.

Lars Gustafsson

Lars Gustafsson

Apropå Strindbergs alkemiintresse, den sista frågan Gustafsson fick innan klockan blev 20.00 handlar om det. ”Intresse för alkemi är relevant, om man har en metod att skapa guld, behöver man inte anstränga sig och skriva böcker”, svarar han och skrattar.

Lars Gustafsson och Staffan Bengtsson

Lars Gustafsson och Staffan Bengtsson

Den tredje kvällen med Strindberg (Johan Rabaeus – Min själsfrände: Strindberg) blev tyvärr inställt pga sjukdom.

Citatet ”Jag tänker bäst, när jag tänker på ngt annat”, hört från Gustafsson och vars ursprung jag har glömt, får avsluta Kulturfestivalen för min del.

Fantastiska kvällar på Kulturhustaket!

Ilkka Timonen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s