Riksdagen i Kulturhuset

Jag undrar hur många som känner till att Riksdagen en gång fanns på Kulturhuset? Jag fick reda på detta rätt nyligen så jag undersökte detta intressanta faktum lite mer. Bakgrunden till att Kulturhuset och Stadsteaterhuset byggdes handlade om en tävling om hur Klarakvarteren skulle utformas efter rivningen. Det var Stockholms stad och Riksbanken som utlyste tävlingen 1965 och det var Peter Celsings förslag med Kulturhus, Stadsteater och Riksbanken som vann. Med Kulturhuset ville man skapa en ny sorts byggnad, en byggnad där många olika sorters kulturella och folkliga uttryck förenades på samma plats. Dessutom skulle det finnas plats för samhällsdebatt och samtal samt avkoppling.

För att se till att byggnaderna byggdes så föreslogs att husen i ett inledande fas skulle disponeras av Sveriges Riksdag. Bakgrunden till detta var omläggningen från tvåkammarriksdag till enkammarriksdag, som medförde att det gamla riksdagshuset på Helgeandsholmen måste utrymmas och byggas om.

Stadsteatern/provisoriska riksdagshuset och Kulturhusets västra del (närmast Drottninggatan) byggdes under åren 1969-71. Kulturhusets östra del (närmast Hamngatan) stod färdigt 1974. Kulturhusets västra del och större delen av nuvarande Stadsteaterbyggnaden, kom att från 1971 och drygt tio år framåt fungera som ett provisoriskt riksdagshus. Kulturhusets övre våningar i den västra delen användes som kontor för Riksdagens utskott.

När Riksdagen flyttade från Kulturhuset i början av 1980-talet skedde stora förändringar av inomhusmiljöernas planlösningar. I Stadsteaterhuset byggdes bland annat plenisalen om till teater. I Kulturhuset berördes de flesta våningsplan, bland annat flyttades stadsbiblioteket uppåt i huset och den gamla lokalen byggdes om till foajé för Stadsteatern. Efter detta har Kulturhuset genomgått flera ombyggnationer invändigt ända fram till dagens datum.

Här kommer seriestrippen som gav upphov till min uppmärksamhet på Kulturhusets historia.

Strip ur Ville av Jan Lööf, 1977.

Källa: http://www.raa.se/cms/extern/index.html

/Astrid Nilsen Schaub

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s