Lennart af Petersens – Ett urbant öga

I Lilla galleriet på våning Plattan visas till och med 30 september en fotoutställning av Lennart af Petersens. Den visar den stora förvandlingen som Stockholm gick igenom i samband med rivningen av Klarakvarteren. Af Petersens var då anställd som fotograf vid Stockholms Stadsmuseum och skildrade det Stockholm som försvann. Bilderna är tagna mellan 1950-1970.

Djupa svartvita bilder fulla av ett liv som inte längre finns slår emot mig. En känsla av en svunnen tid och charm som aldrig kommer tillbaka. Finklädda människor, pulserande stadsliv, småbutiker och vackra neonskyltar. Bilderna visar en stad i Europa, en stad med historia, en levande stad. Innan bulldozern kom och slog sönder allt. Det sägs att 700 byggnader revs.

Det är den största och mest allomfattande ombyggnationen som gjorts i efterkrigstiden inräknat de städer i Europa som skadades svårt under kriget.

Bredvid mig står två unga män i sina bästa år, moderiktigt klädda. De uttrycker högt sin fasa över den historia de har förlorat. ”Kolla! Hur kunde de? Att ingen reagerade? Varför?! Tänk så annorlunda det kunde ha varit! Titta vad mysigt det var!”. Jag håller tyst med dem och tänker att jag nog skulle ha trivts att promenera i de gamla Klarakvarteren.

I samband med utställningen så visas även af Petersens kortfilm ”Innan det försvinner” onsdagar och söndagar på Bibliotek Plattan. Den ger en inblick i de människor, verkstäder och byggnader som försvann. Af Petersens säger i filmen att det är hemskt när ett hus ramlar ner, att man kan se hur husets själ dör.

”En okunnig amerikansk turist
lär i sommar ha frågat
om det var ryssar eller tyskar
som haft sönder Stockholm.
Han bör ha kunnat få det stolta svaret
att det har vi gjort alldeles själva.”

– Jan Olof Olsson, Stockholmsluft, 1974

/Astrid Nilsen Schaub

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s