Nollrasism

I denna utställning har åttondeklassare från hela landet fått bidra med bilder och tankar om rasism och främlingsfientlighet. Projektet Nollrasism (som bl.a. består av TV4, Röda Korset och Jens Assur) åkte våren 2012 ut på skolturné, målet var att väcka tankar och skapa samtal kring mångfald och fördomar och att börja tänka i nya banor. Projektets syfte var också att kämpa för alla människors lika värde. Anledningen till att man vände sig till just åttondeklassare beror på att den åldersgruppen befinner sig i en period i livet där det händer mycket och där de påverkar många personer i sin omgivning som kompisar, syskon och föräldrar. I Kulturhusets utställning är det ett urval av dessa bilder och tankar som visas. Det var dock lite svårt att se bilderna eftersom solen sken den dagen och alla bilder sitter på fönstret som vetter mot Sergels torg, jag tror bilderna skulle bli tydligare med en mörkare inramning t.ex. en gardin bakom.

Alla bilder handlar inte om rasism utan också om fördomar mot andra saker t.ex. en bild med Darth Vader och en stormtrooper som visar att tjejer också kan ha killintressen, min favoritbild! Och på samma sätt kan killar välja hästar framför motorcyklar, båda har ju hästkrafter…

Överlag är det intressanta finurliga bilder med konstnärliga kvalitéer, detta skulle jag själv ha velat göra när jag gick i åttan. Ämnet rasism och fördomar är en komplex fråga som leder till många frågor, t.ex. hur uppstår fördomar, var kommer de ifrån? Har de alltid funnits?

/Peter Schaub

Länk till projektet: http://nollrasism.tv4.se/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s