Vernissage x2

Som kulturintresserad Stockholmsbo kan man inte ha undgått att höra om sommarens stora snackis, Kulturhusets omtalade ”Street Smart”(14/6-7/10). Under onsdagen bjöd Kulturhuset in till en öppen vernissage av utställningen och jag begav mig till lokalen högst upp på Galleri 5.

När jag anlände möttes jag av en lång kö, intresset var stort och det dök upp folk i alla olika åldrar. Köbildningen visade sig däremot inte bero på det stora trycket utan på att varje besökare vid ingången tilldelades varsin tom behållare att fylla i ett av tre handfat med konstant rinnande färg. I efterhand läste jag till mig att detta var en del av utställningen vars väldigt abstrakta syfte var att väcka tankar kring frihet, ansvar och risktagande.

21 konstnärer medverkar i utställning, bl.a. svenskar som Akay, NUG och Peter Baranowski, men även utländska artisters verk finns där att beskåda. Utställningen består av foton, installationer och videor, lekfulla och humoristiska verk som blandas med allvar i  form av uppklistrade tidningsartiklar som visar hur attityden kring graffiti och gatukonst förändrats genom åren i Stockholm.

”Street smart” ligger definitivt rätt i tiden. Sedan Stockholms stads beslutat att förbjuda Riksteatern från att affischera på kulturtavlorna för ”Art of the streets” förra året har debatten om konstnärlig censur intensifierats. Det var uppfriskande att se sprayfärgen bli en naturlig del av det offentliga rummet men samtidigt kvarstår frågor om politikernas oklara ställningstagande. Att Kulturhuset som arbetar på uppdrag av Stockholms stad trotsar den stränga nolltoleranspolicyn genom att anordna vad som indirekt kan tolkas som en uppmuntring till olaglig graffiti verkar anses vara okej men att ett gatukonstkonvent ska få marknadsföra sitt evenemang är uteslutet. Det går inte att frånkomma att budskapen är motstridiga.

Efter en stund fick vi som fortfarande närvarade besked om att förflytta oss ner till våning plattan, utanför restaurangen Noshi. Där uppträdde performancetrion Ritsche, Zast och Marien till levande musik och livade med sina penslar upp den väldigt kala och tråkiga ytan. Jag räknade inte med att stanna de tre timmarna vernissagen pågick men fastnade och ville vid ett sådant unikt tillfälle inte låta någonting gå förbisett utan insupa allt. Förhoppningsvis kommer detta initiativ från Kulturhuset uppmuntra till fler evenemang av samma sort i framtiden.

I förrgår hann jag även titta förbi Lava under vernissagen av juriststudenten och hiphop-entusiasten Per Öhmans utställning ”Svensk hiphop- en hyllning”(16/6-16/7). Med hjälp av stenciler och sprayfärg har han skapat en serie porträttbilder av sina idoler inom den genre han beundrar mest, svenska hiphop. Timbuktu, Aleks, Ison & Fille, Petter, Nääk, Adam Tensta ekade i högtalarna och samtliga fanns även representerade i samlingen porträtt. Utställningen som till en början var tänkt att innehålla ett tjugotal tavlor fick efter en sömnlös vecka till invigningen tillökning med ytterligare några fler.

Per har i sina verk inkorporerat svenskheten genom att i detaljerna använda schabloner av typiska svenska motiv så som dalahästar, midsommarstången, träskor och absolutvodka. Frågan är om inte mer tid kunde ägnats åt att fundera över att presentera en mer nyanserad bild av vad svenskhet egentligen är.

Annonser

One thought on “Vernissage x2

  1. Ping: Allt som glittrar är inte guld? | B E S Ö K A R N A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s