Rum för barn

Det är söndag och klockan är 12.05 när jag kommer fram till Rum för barn som ligger på fjärde våningen på Kulturhuset. Några barn springer förbi i strumplästen och några vuxna går sakta in, tar av sig skorna vid ingången. Det är skofritt här. Vid den här tiden på en söndag är det rätt lugnt här. Solen skiner utanför vilket kanske också bidrar till lugnet. 

Jag har varit här förut, för några år sedan, när jag jobbade som barnflicka, då var det inte så lugnt som nu. Det var under en höst, en vinter och en vår som jag och lilltjejen gärna kom och spenderade några timmar här minst en gång i veckan. Många gånger satt vi tätt och mysläste Alfons, Pippi och andra klassiker. Klättrade i vetenskapstornet, lekte pirater och hittade guldskatten längst ner i källaren. Hon sprang runt och runt i stjärnhimmelrummet och hittade andra kompisar som gärna gav sig in i leken. Skratt, äventyr och magi.

När vi var trötta satte vi oss med vår matsäck i mathörnan och mumsade i oss smörgåsar medans vi tittade på akvariefiskarna som sakta simmade förbi. Funderade högt på vad de tänkte på. Efter mellanmålet tog vi det lugnt och var kanske med på allsången som personalen anordnade. Detta var ett populärt inslag och uppskattat då det var många föräldrar och barnflickor som glatt sjöng barnvisor med sina småttingar. 

Rum för barn är anpassat för barn från 0 till 12 år. Det är ett Bibliotek, en Bildverkstad och något som kallas för Mellanrum (den ligger direkt utanför ingången till biblioteket). Bildverkstan ligger längst in i lokalen. Inga dataspel i sikte, här är det kreativiteten och fantasin som står i fokus.

 

Vissa saker har ändrats sedan jag var här sist och bara till det bättre måste jag säga. Mathörnan är fräschare och nu finns det skåp där så man kan låsa in sina värdesaker. Det har tillkommit några djupa sittfåtöljer där man kan sitta insjunken och bortvänd från övriga världen. Småbarnshörnan ser inbjudande ut och några småbarn kravlar runt där på alla fyra. Det som tilltalar mig på Rum för barn är att det finns en stor variation av aktiviteter för olika åldrar. Här kan man läsa, leka, skapa, spela spel, låna böcker eller bara vara. Miljön är tilltalande och väcker lust och upptäckaranda. Böckerna är uppdelade i kategorier som t.ex. vetenskap, skräck, serier, böcker på andra språk osv. det är tydligt och tilltalande. Framsidorna på böckerna talar om att de vill bli öppnade och utforskade. Det är lite Harry Potter magi över Rum för barn tycker jag. Bege dig gärna tillsammans med barnen till Rum för barn och låt äventyret börja … Expelliarmus!

 /Astrid Nilsen Schaub

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s