Förort som trend

Än har du chansen att spana in Konst c/o: 3 x Suburbia på bibliotek Plattan (våning Plattan) för utställningen pågår fram till den 10 juni.

Förort förknippas oftast med ord som hårt, förfallet och bortglömt. Det som är intressant är att det samtidigt kan vara så färgstarkt, temperamentsfullt och vara en plats full av drömmar. Stockholms stad har sedan 1995 avsatt 500 miljoner kronor för att förbättra situationen med olika projekt, främst genom den så kallade ”ytterstadssatsningen”. Man har försökt att bryta den negativa trenden genom många fler projekt. Trots att det finns en mörk bild av förorten så finns det även en betydligt positivare motbild då förorten också har varit trendiga i vissa perioder. Som mycket annat kom även Hiphopkulturen från de amerikanska gettona till Sverige ungefär i mitten av 1980-talet. Genom filmer och exotisering av förortslivet växte sedan intresset. Även om mediernas mörka bild av förorten kan har varit en bidragande orsak till varför fördomar har skapats samt motverkat integration.

Trenden om förorter växlar idag, främst i massmedierna. Den delade stadens poler kallas för citadellet och gettot. Det sägs att det ändå inte är alltför påfallande i Stockholm även om den är väl synlig i stadsstrukturen.

Att hylla förorten eller inte, trendigt eller inte – fotona som studenterna på Yrkeslinjen fotografi vid Fotoskolan STHLM har tagit har en alldeles speciell dynamik och äkthet som är svår att hitta någon annanstans än just i våra getton. Kanske är det just det som gör det– det förfallna men ändå så färgstarka. Jag gillar det! Gör du?

 

 

 

 

 

Vid tangenterna,

Sanna Mikkola

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s