Låt oss massakrera gammalmodig maskulinitet!

Killen som slafar på soffan i lägenheten vaknar av det hetsiga ringandet på dörren.

– Ey, jag ser ju att du är hemma vafan, öppna rå!

I stanken av gammal fylla och tomma pizzakartonger drar killen fingrarna genom sin flottiga bakis-kalufs, hasar upp till dörren och öppnar. Vännen Josef klappar sin sunkiga polare i ryggen, undrar vad som står på. Så får han efter lång övertalning veta att någonting faktiskt har hänt. Polaren vars cigg envisas med att slockna har varit med om kanske det mest skamfyllda en kille kan råka ut för. Han har blivit våldtagen. Av en kille.

Om vännen Josefs reaktion, kan man sammanfatta att kvällens seminarium (tisdag 24/4) på Lava  handlar om. Manlighet är det, som enligt programbladet ska avhandlas, med utgångspunkt från två kortfilmer, varav den ena är den ovan berättade, samt tre föreläsare: författaren Stephan Mendel-Enk som skrivit boken Med uppenbar känsla för stil– ett reportage om manlighet, poeten Bob Hansson som är medförfattare till romanen Dingo Dingo: den manliga frigörelsen är här! och så Tomas Wetterberg från organisationen Machofabriken.

Hur skapar vi en maskulinitet tillsammans? Hur kan vi hjälpas åt att riva den bild av manlighet som går ut på att en manlig man är hårig, stark, kåt, muskulös, känslokall och händig?

Machofabriken är en organisation som i samarbete med ROKS, SKR och Arvsfonden föreläser i grundskolan om killar och manlighet, med syftet att bryta kopplingen mellan våld och manlighet. Enligt en undersökning som Machofabriken gjort med killar i grundskolan är en maskulin kille en person som innehar just de klassiska mansegenskaperna som hårig, stark, kåt, muskulös, känslokall och händig. Medan en bra kompis är en person som är snäll, omtänksam, glad, generös och vänlig. Men den typen av enkla men mycket tydliga uppslag klargörs att den gängse bilden av manlighet är lika begränsande för män (och kvinnor) som reklampelarens bild av kvinnlighet är för kvinnor (och män).

Jag lyssnar och nickar och tänker. Att som man diskutera manlighet är kontroversiellt på ett annat sätt än att som kvinna diskutera kvinnlighet. Att erkänna sin maktposition och att därutöver självmant vilja ta ett kliv NER, är förknippat med klenhet. Även om det är för att öka det egna livsutrymmet enligt feminismens princip att alla människor, oavsett kön, ska tillåtas gro och växa utan att förhålla sig till stereotypa roller.

”Man föds inte till kvinna, man blir det”, skrev Simone de Beauvoir i Det andra könet.

”Man föds inte till man, man blir det”, skrev Kalle Berggren i Pittstim.

Stephan Mendel-Enk känner inget behov att ”göra upp” med manligheten – något problem med sin egen manlighet har han i alla fall inte. Mendel-Enk är intresserad av sambandet mellan det manliga beteende som finns inom våldsamma grupper, klaner, så som Firman, AIK:s huliganmaffia, som han intervjuar i Med uppenbar känsla för stil. Hur kommer det sig att fotbollsvåldet har ökat – hur kommer det sig att det inte är några kvinnor i firman? Är det ett tecken på jämställdhetsmässig backlash? Mendel-Enk tror att det ökade våldet ligger i vår samtid – men också att män i större utsträckning än kvinnor tillåts ”nörda”. Med färre omvärldsliga krav kan killar skaffa specialintressen (specialintressen såsom fotboll och slagsmål, eller naturligtvis helt andra legala intressen, om man ska lyfta det från en individuell nivå till en samhällelig.) Den manliga gemenskapen, att inte svika gruppen, är enligt Mendel-Enk vad som får huliganerna att genomföra de vansinnesdåd som han beskriver i sin bok.

– Egentligen säger de ingenting om själva våldet. Att slåss är inte det viktiga. Det är ett slags manlig gemenskap, som det är svår att ta på, och som inte går att förklara som illegal, säger Mendel-Enk.

Bob Hansson är inne på linjen att befria männen från manlighetens trånga bur. Han funderar på Håkan Juholts icke typiskt manliga attityd – och drar en parallell mellan denna och hans avgång. Han var ingen kylig och känslokall Reinfeldt – då var han ingen att lita på. En stabil, stark karlakarl har kontroll och behärskar sig. Gör de inte det blir de kvinnor – svaga och hysteriska. Och vem vill ha en svag och hysterisk statsminister? Bob Hansson vill att männen ska slå tillbaka. Eller rättare, sluta slå tillbaka:

– För att också bli vad vi faktiskt är, nämligen känsliga jävlar.

Filmen Min vän Josef slutar med att vännen, Josef, skrattar sin våldtagna polare rakt upp i ansiktet och dubbelvikt frustar något i stil med: Din jävla bög.

Utanför Lava brölar ett killgäng förbi, någon kastar en ölburk mot glasrutan som vetter mot Plattan. En av killarna hoppar på en annan, det dunkas i ryggen och hästgarvas. Det är en av de första vårkvällarna och i den stockholmska skymningen pågår ett konstant spel mellan män och manlighet. Nedtyngd av fakta som visar att vi är oceaner ifrån ett samhälle där män och kvinnor utan att behöva med knytnävar slå sig ur djupt rotade föreställningar om könet och dess olika roller tillåts vara människor, känner jag ett litet, spirande hopp. Anordnas typer av samtalskvällar som denna, måste det ju betyda att det finns en hel del därute som tycker att vi måste göra nåt. Och inte bara tycker, dessutom, utan verkligen gör nåt. Handlar. Massakrerar. Trampar nya stigar. Det räcker, just nu, för att jag ska orka mig ner i tunnelbanan igen.

Annonser

2 thoughts on “Låt oss massakrera gammalmodig maskulinitet!

  1. Roligt att läsa! Jag och Frida anordnade den här kvällen för att inge just lite spirande hopp! Tack för att du kom.
    Isabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s