Tidnings-junkie? En gedigen helhetsupplevelse väntar

Något av det härligaste som finns att göra i Kulturhuset är att sätta sig i tidningsbiblioteket vid ingången Plattan.

Kommer du dit tidigt på morgonen – kanske för att plugga eller bara läsa – kan du med en kaffe i handen slå dig ner vid en av tidningsdatorerna och läsa morgontidningen. ”News junkies” finner här det mesta för att stilla sina behov: The Guardian (och the Independent, så klart), Le Monde, La Reppublica, El País eller kanske någon av de inhemska regionala dagstidningarna.

När du tagit dig igenom nyhetsdjungeln sätter du dig i tidningsbiblioteket. Det bästa här är att det oftast är väldigt tyst och lugnt och att det alltid finns sittplatser i de fräscha sofforna.

Du kan börja med att mjuka upp din tankeverksamhet genom att titta lite i någon av alla de fina konstböckerna, som också har sina hyllor i tidningsbiblioteket. Fördelen med konstböcker är att det räcker med att anstränga sig så mycket som att titta på bilder, och när man känner för att läsa lite gör du det i form av kortare bildtexter om respektive konstverk – som trots sin korthet inger känslan av att ha lärt sig något nyttigt.

En hylla med tidningar i stil med Kulturhusets urval är alltid en uppskattad syn för den artikelsugna. Vill du hitta en tidskrift du inte visste existerade inom just ditt (estetiska) intresseområde finns det få bättre lämpade platser. (En annan är Tidnings- och Tidskriftsbiblioteket på Odengatan, givetvis.) Tidskrifter med udda namn inom arkitektur, design, konst, litteratur och politik kryllar det av och nästintill alla är svenska.

Personligen börjar jag med att plocka fram en litteraturtidskrift. 10-tal är alltid ett givet val men jag tänker hitta någonting nytt. Och det gör jag, även om jag inte lägger titeln på minnet.

Efter att ha läst nyfiket ett tag i litteraturtidningen är det dags för den lite tyngre konsumtionen som för mig är favoriten New York Review of Books. Jag prenumererar på den i min läsplatta (inte en iPad, utan en ren e-bokläsare; skönare för ögat och jag slipper ladda batteriet hela tiden) men New York Review of Books tabloidformat, tillsammans med layouten, ger en sådan tillfredsställande känsla att jag gärna läser den ”odigitalt”.

Namnet New York Review of Books antyder att också denna publikation behandlar litteratur. Vilket stämmer, men böckerna de recenserar brukar resultera i långa intressanta politiska artiklar, förutom de långa intressanta politiska artiklar som finns med vid sidan om bokrecensionerna. De blandas med mindre politiska recensioner, som till exempel en inblick i Maurice Ravels livsverk. Alltså lagom variation, vilket gör den så tilltalande. Är du färdig med den kan du ta fram London Review of Books ur tidningshyllan.

När det är dags för en paus i ämnet lockar återigen hyllan med konstböcker. För min del blir det en bok om ottomansk arkitektur med fina bilder och fyllig historia. När slutligen en definitiv paus i läsandet behövs kan du ta fram din dator och skriva ett blogginlägg. Och när även denna aktivitet kräver paus finns det ett flertal alternativ för den som vill sträcka på benen.

En inomhuspromenad till en av Kulturhusets utställningar kan sitta fint. ”Bortom Tid – Internationell videokonst nu”, kanske?

Du kan också bege dig till schackhörnan två trappor upp och analysera några partier. Det kan resultera i spännande upplevelser. Är du modig kan du utmana, men se då till att du kan din schackteori. Som åskådare har du dock inget att frukta; ingen störs av att du står bredvid och tittar på. Vissa kan vara lite rädda för att ta steget in i Kulturhusets lagom säregna schacksfär – men: det finns inget att frukta. Snarare är det ett mycket lärorikt inslag i Kulturhusets utbud för den som börjat sätta sig in i schackets fascinerande värld.

Lyckas du slita dig från schackpartierna kan du antingen återvända till tidningsbiblioteket och ytterligare utforska utbudet där, eller kanske läsa en X-Men-tidning på serieteket.

Möjligheterna är oändliga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s