Stockholm Straight Edge

Scraps of Tape

Någon alkohol var det inte frågan om för tre veckor sedan i Hörsalen på Kulturhuset. Istället bjöds det på kladdkaka, kaffe och veganmat. Men det var inte farmor som bjudit till fika, utan Stockholm Straight Edge som anordnat röj på maxvolym – hardcore-punk-metal av snabbaste och tyngsta sort. Nästa vecka – kvällen den första maj, lagom efter demonstrationerna – är det dags igen med nya band.

Kulturfenomenet Straight Edge (ofta förkortat SxE) uppstod i 80-talets hardcore punk-scen. Straight Edges tillkomst förknippas främst med Washington D.C.-baserade bandet Minor Threat, som myntade begreppet med sin låt “Straight Edge”. Det var ett ställningstagande mot alkohol och andra droger där musiken istället skulle utgöra ruset. Trots att gruppens frontman, Ian McKaye, aldrig menade att påbörja någon rörelse så spred sig livsstilen snart i USA och Europa.

Daniel Vse, som är med och driver Stockholm Straight Edge, menar att Minor Threats typ av hardcore sällan förekommer bland deras bokningar. Spelningarna de arrangerar reflekterar snarare samtidens mångfald. Urvalet är inte begränsat till några fasta musikkategorier utan görs efter en enkel tumregel.

—Jag väljer band som jag tycker om. Det är svårt att bara boka Straight Edge-band om man vill att det ska hända saker, förklarar Daniel.

—Men det finns oftast någon form av punk i grunden hos de band vi bokar, tillägger han.

Skillnaden märks. 80-talets definition av hardcore känns mjuk i jämförelse med det senaste giget som Stockholm Straight Edge arrangerade på Kulturhuset. Banden som spelade där (Rise and Fall, Oathbreaker, The Secret) skruvade upp tempot ändå högre med starka metal-influenser i ljudfrekvensen.

Som bevis på variation hör vi på tisdag en mer harmonisk typ av punkbaserad musik med inslag av jazzens oregelbundna takter. “Math Rock” kallas det. Daniel beskriver det som “pilligt” med “udda takter” och “inte så mycket dist”, samt jazzinfluerat.

Det stora namnet på tisdag är Tera Melos. Bandet består av tre killar från Sacramento, Kalifornien, som formade gruppen 2004. De har sakta men säkert byggt en fanbas i USA och håller på att göra sig ett namn också i Europa. Även om de inte vill bli begränsade till en kategori anses de ofta vara pionjärer inom Math Rock-genren.

—Tera Melos är definitionen av ett Math Rock-band, konstaterar Daniel Vse.

Scraps of Tape är ett band från Malmö som spelar vad som kallas post-rock: musik som använder sig av rockens verktyg men ofta består av längre instrumentella spår med sparsamt bruk av låttexter.

De påstår sig vara en av Sveriges bäst bevarade hemligheter vilket efter några lyssningar inte ter sig omöjligt. Deras senaste skiva, Resident Flux, inleder briljant med låten “Håll Tjeften”; en smått vemodig melodislinga med kraftiga trummor som framskrider instrumentalt under fem sångfria minuter. Den fäster sig snabbt, i stil med deras övriga musik som “liknar Explosions in the Sky, Sonic Youth och lite Bob Hund”, enligt tidigare åberopad expert.

Stockholmsbandet Centenarian ersätter Georgian Waters som egentligen skulle spela på tisdag. De är ett nytt band som också spelar post-rock, men av ett tyngre snitt. De följer en “ny” trend inom genren genom att ha texter till sin musik.

Musiken på Stockholm Straight Edges arrangemang varierar. Det är sällan Straight Edge-aspekten som drar skarorna utan banden de bokar. Uppslutningen kan sträcka sig allt från tjugo personer till några hundra, enligt Daniel.

—Ibland är det bara lokala kids och ibland kan det vara folk från hela Sverige som har rest hit för att se spelningen.

Men Straight Edge-aspekten för med sig flera fördelar. I och med att spelningarna är alkoholfria öppnar det upp för alla åldrar. Och publiken är sällan mindre taggad bara för att de druckit kaffe istället för öl. Stage-diving förekom frekvent under den senaste konserten i Hörsalen. De mer försiktiga fansen placerade sig lite längre bak när stämningen blev för upprymd framför scenen.

Det låga priset är en annan uppskattad aspekt. Arrangörerna försöker alltid hålla nere inträdet för spelningarna och denna gång är inget undantag. Femtio kronor kostar det att se banden som spelar på tisdag – ett långt ifrån orimligt pris.

Tisdagen kommer innebära Stockholm Straight Edges tredje arrangemang på Kulturhuset. Samarbetet har fungerat jättebra, enligt Daniel Vse. Redan är ännu en tillställning inbokad den 31:a augusti – där bland annat banden Terror, Brutality Will Prevail och Hårda Tider uppträder – och det ser ut att bli många fler gig framöver.

Gillar du experimentellt, punk, rock eller musik i allmänhet bör du infinna dig på Lava på tisdag. Det blir en skönt nykter avslutning på första maj.

Clapton Jonsson

När: 1/5 2012, klockan 18.30.
Var: Kulturhuset Lava, våning 0.
Inträde: 50 kronor i dörren. Ingen åldersgräns.

Stockholm Straight Edge på Facebook. Här hittar du info om kommande spelningar.

Lyssna på Tera Melos: http://teramelos.bandcamp.com/
Lyssna på Scraps of Tape: http://scrapsoftape.bandcamp.com/
Lyssna på Centenarian: http://soundcloud.com/that-little-darkroom

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s