Det lilla biblioteket i det stora Kulturhuset

Första gången jag klev in på Bibliotek Plattan förstod jag inte riktigt vart jag kommit. Böcker? Här? Och vad står de i för konstig ordning? Med ett leende på läpparna började jag ivrigt gå och botanisera runt bland böckerna. Eftersom de, enligt mig, stod i en konstig ordning, hittade jag böcker jag nog inte annars skulle ha upptäckt och valt att läsa.

Sedan dess har jag återvänt flera gånger. Biblioteket är, enligt mig, ett litet paradis för oss bokälskare. Vår egen lilla oas. Mitt i stan. Lätt tillgängligt. Med flera mysiga platser att sitta och läsa på. Om än lite skränigt ibland då det rör sig mycket folk där.

På biblioteket samlas alla möjliga. I ett hörn satt en kvinna och ammade sin lilla. I ett annat hörn satt en kille och surfade på sin laptop. Lite längre bort satt en äldre dam och läste. Någon lyssnade på musik. Några turister gick runt och tittade på böcker. Några av aktivisterna som höll till på Plattan kom in en sväng, tog ett varv och gick ut igen.

På biblioteket är indelningen följande: Om böcker, författare, livsöden, historia, lättläst, noveller, att skriva, klassiker, världsliv, berättelser, debatt, författarscen, poesi, queer, kult, science fiction, essäer, erotik, skräck, roligt, deckare, dramatik och fantasy. Dessutom finns en egen plats för endast pocketböcker och ett rum med böcker om Konst, arkitektur, design, mode och tidskrifter. Det finns möjlighet att utnyttja internet och man kan också läsa dagstidningar.

Jag stötte på en av bibliotekarierna och fick reda på att det som lånas mest är pocketböcker och poesiböcker, att det är väldigt blandat vad gäller åldersgrupper och att hela tanken med ordningen på böckerna i biblioteket är att man ska upptäcka sådant man kanske inte tänkt sig från första början. Samtidigt som jag stod där och pratade med bibliotekarien kom två killar fram och bad om hjälp hur de skulle hitta en särskild bok de letade efter. Jag kan förstå dem, men samtidigt hade jag lust att bara säga – men skit i den, leta upp något annat! Väck din läslust! Fast det gjorde jag inte. Istället drog sig min blick till en tunna med böcker i.

Readcycling stod det på tunnan. Kretsloppa dina böcker. Ett projekt inom Stockholms stad där du kan lämna in någon bok du inte längre vill ha och byta den mot någon annan i tunnan om du vill. Toppen! Hit ska jag komma och lämna in en hög böcker hemifrån. Då blir sambon glad. Ja, så länge jag inte släpar hem en bunt nya tillbaka då. Fast han är van. Jag läser så mycket. Någon ny bok varje vecka.

Denhär gången lånade jag inte med något hem. Jag valde att läsa på plats istället. Pausa lite i vardagen. Jag vet inte riktigt hur länge mitt besök varade, tiden går alltid så fort på biblioteket.

Påväg hem upptäckte jag en automat jag inte tänkt på tidigare. Färgglad. Bröt av inredningen lite. Nyfiken som jag är stegade jag fram för att kika. Inte visste jag att den färgglada automaten var del i ett konstprojekt! Häftigt! ”Ett ideellt konstprojekt som vill utforska våra invanda tankemönster och ställa frågor kring konsumtion och köpkraft”. Det där ska jag kika mer på nästa gång.

Bibliotek Plattan kommer aldrig kunna mäta sig storleksmässigt med andra bibliotek. Men det är det som är lite av charmen också tycker jag. Då måste man finna andra vägar som lockar besökare. Jag skulle vilja ha det lite tystare. Lite mer läsvänligt. Lite mindre barnfamiljer (med springande lekande barn) och skräniga cafebesökare. Jag tycker om konceptet. Öppenheten. Samtidigt som jag vill åt lugnet. Det är svårt att hitta en balans ibland. Även om jag kan tycka att de lyckats ganska bra. Jag skulle vilja få dit mer folk. Folk från olika kulturer. Kanske mer böcker på andra språk. Så att ännu fler kan ta del av den fantastiska värld som böcker och bokläsning ändå innebär. Så att andra också kan hitta sitt lilla paradis mitt i det stora.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s