Bortom tid

Det är lustigt hur inbjudande mörka lokaler med väggprojektioner är. Och desto bättre när det strategiskt har ställts ut bänkar (ibland med hörlurar till, så man riktigt kan försvinna in i en annan värld), så den fysiska kapaciteten kan gå i viloläge, medan den mentala laddar för att gå in i hårdträning.

I lördags, den 10/3 2012, hade videoutställningen Bortom Tid – Internationell videokonst nu,  premiär på Galleri 3 i Kulturhuset. En stor utställningsyta för en variation av 30 internationella verk, som tidigare presenterats på videokonstfestivalen LOOP/Screen from Barcelona (2003-2011).

Begreppet tid är svårdefinierat. Flyktigt och evigt på samma gång. Utställningens skilda sätt att förmedla idéer och bilder utifrån aspekter som tid och rum, tilltalar mig som mest, när jag på verkligen får möjlighet att ostört betrakta och lyssna.

Det finns mycket att se, men det krävs att man har tid för att verkligen ta sig in i dessa speglingar av livet. En tredjedel av utställningen hinns med denna gång och jag fastnar särskilt framför Richard T Walkers Successive inconceivable events, som ger mig utsikt över ett fantastsikt grönt landskap, med en höstklädd mans ryggtavla närmast mitt synfält och hans tal till – ja till vem? Det finns bara en cd-spelare på någon meters avstånd ifrån honom, som han ibland vänder sig till –  ”I really admire you, you know. And. Although I think, you know, there’s something slightly impersonal about you” – och det hela får en ganska komisk touch, som om det helt enkelt bara är en galen man som släpat sig upp högst upp på en kulle för att kunna prata med sig själv ostört alternativt den som han genom cd:n visualiserar.  Orden låter riktade som till en kärlekspartner, till någon som är distanserad och lite känslokall i sina känslouttryck.  Kanske är det ett genrep inför ett verkligt samtal som ska hållas, kanske är det en bearbetning av ett samtal som har hållits, eller kanske är det ett samtal mellan människa och natur, som försöker förstå alienationen mellan de två, genom att söka upp den mest fridfulla, ensamma  plats, och där i tystnaden ändå känna sig manad att högröstat fråga efter vad som gick fel mellan den lilla människan och den stora naturen.

http://kulturhuset.stockholm.se/Undersidor/Bortom-tid—Internationell-videokonst-nu/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s