Gatukonst på Kulturhuset?? Nej? Jo!

För ett tag sedan hände det något. Kulturhuset visade framfötterna och gick ut med att man sommaren 2012 kommer att arrangera en utställning med tema gatukonst. Utställningen ska heta Street Smart och kommer äga rum 15 juni till 14 oktober i år.

Detta kanske låter harmlöst och inte alls som en så värst stor grej, en utställning i mängden. Men beakta då att Stockholms stad tillämpar en klotterpolicy som skoningslöst slår samman begrepp som gatukonst, klotter och graffiti och definierar dessa urskiljningslöst som en och samma företeelse; nämligen skadegörelse. Staden (inklusive Kulturhuset, Stadsmuseet, biblioteken och allt annat som drivs i stadens regi) får enligt policyn inte under några omständigheter idka verksamheter som på något sätt kan uppmuntra till ovanstående typ av skadegörelse. Detta har lett till att även lagliga verksamheter (Riksteaterns Art of the Streets bara ett exempel) har fått ta ett steg tillbaka och böja sig för stadens klotterpolicy.

I det här sammanhanget är det beundransvärt att Kulturhuset vågar sig på en utställning av detta slag. Jag vet, liksom alla ni andra, inte vad som sagts stadshusets korridorer om ärendet, men jag kan tänka mig att Kulturhusets agerande inte bara väckt positiva reaktioner, såsom det framställs i SvD:s artikel om saken. Eller är det kanske så att stadens politiker börjar mjukna? Cynikern inom mig tror inte riktigt på det, men jag tror absolut att sommarens utställning är ett steg i rätt riktning.

/Frida Berglund

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s