Crowdsourcing

Crowdsourcing handlar om att många parter bidrar till att utveckla något eller finna en lösning. Att ett flertal individer tillsammans bildar ett starkt nätverk. Ett vackert sammansatt ord, och på lördag den 3 mars är vi alla inbjudna att vara med om detta när utställningen ”Tipping Point – Världens chans” ska byggas upp av just våra gamla statusprylar.

Ta med döda laptops, mobiltelefoner, skrivare, VHS, köksmaskiner… fler exempel listas på Kulturhusets hemsida – läs mer här – och jag ser framför mig hur alla innerstadsbor kommer att köa för att bli av med skräp de annars behövt låna bil för att åka till soptippen med. Att skapa nytt av icke-fungerande teknik är innovativt, absolut, men samtidigt en smula sorgset – plastbitar och metall som en gång var tekniska nymodigheter klassas nu som nostalgiska, kanske rent av skrattretande. Våra dyra inköp har devalverats med rasande hastighet och har idag inget värde alls.


Okej. Hur många uråldriga teknikprylar kommer att hitta till Kulturhuset? Hur många faxmaskiner och fåniga solglasögon kan vi samla ihop till det här projektet? Mobila miljöstationer kommer att finnas utanför Kulturhusets Galleri 3 kl.13-16 för att ta emot allt det där icke-fungerande som vi vill bli av med. Och även om jag tycker att frågan Är du redo för en världsbildsförändring? är högtravande så det ryker – nej, lite teknikskräp kommer inte att förändra världsbilden för någon  –  så låter Crowdsourcingprojektet åtminstone som en kul grej.

Ja, jag har definitivt för mycket prylar. Vem har inte det? Kanske hittar jag till och med min första Nokiamobil i någon låda, den som väger minst ett kilo. De första hundra som lämnar bidrag bjuds dessutom på soppa. Visst, har man en gång haft råd att köpa en massa teknikprylar för att sedan slänga dem så har man förmodligen också råd att köpa sin egen soppa. Men det är i alla fall en trevlig gest.

Tipping Point – Världens Chans öppnar 17 mars på Galleri 3, våning 3. Utställningen är gratis och pågår till och med 3 juni.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s