Konst gror i rännstenen

Vad växer i rännstenen, frågar sig Malin Lobell i sin bildserie ”De har ett namn” som visades i ID:I galleris monter på Supermarket i helgen. Jo, det är konsten som envist gror i rännstenen.

Det var i alla fall min slutsats efter att ha vandrat runt och tittat och petat och tryckt på och skrattat åt det frodigt spretiga utbudet på de konstnärsdrivna galleriernas mässa, Supermarket, som startade 2007 som en reaktion och reflektion gentemot de större galleriernas mer städade Market, som hålls samtidigt på Konstnärsakademin, några kvarter bort. Här följer några axplock:

Först fastnade jag för några spanska konstnärers ilskna spark bakut mot ett finanskrisande samhälles tendens att skära ner på det som allra mest behövs just i krislägen – kulturen – under det samlande Marx-citatet: ”All that is solid melts into air”. Konstnären ses idag som en entreprenör och förväntas driva sin firma som vilken företagare som helst, med vinstintresset som självklar motor. Det är en utveckling som drar över hela Europa för närvarande. Alldeles utmärkt då att spanjorerna ställde ut dessa verk på en mässa som lånat sitt namn från snabbköpet.

Lite längre in satt Henrik Ekesiöö och såg både ledsen och uppgiven ut, med sitt stora huvud i papier maché hängande på den trötta nacken. Bredvid honom hade ett litet skott av Barsebäck blommat upp, i verket Barsebäck Mobile Memorial Monument (se filmen här), av Joakim Forsgren. Deras verk ingick båda i utställningen ”One Euro (9,0983333 SEK) budget exhibition”. 

Sedan följde en finsk idéplantskola, där varje tanke, förhoppning och bra idé sattes i jord och vårdades i långa rader i artificiellt ljus och värme, i väntan på att få sättas ut och knoppas till våren.

Kommunen Gnesta hade en monter, där man visade olika ämnen och material som hör hemma där, i stora kar; jord, ull, löv, bark etcetera. Och mitt emot höll alltså ID:I galleri till, med bland annat en skottkärra fylld med pellets, centralt placerad mitt i montern, och bilder på det som växer i rännstenen på väggen. De har ett namn.

Supermarket 2012 visade verk av runt 80 konstnärer från 30 länder i små montrar på två plan i Kulturhuset. Det ger för femte året i rad, som vanligt, en sprudlande bredd och höjd som både visar på mönster i den samtida konsten och samtidigt bryter alla föreställningar om att det finns någon gemensam linje eller riktning alls i dagens konst. Förhoppningsvis kommer Supermarket och alla dess utställare att leva och frodas tills dess att konsten i all sin ofriserade spretighet inte bara grott, men vuxit upp ur rännstenen och intagit sin rättmätiga plats mitt i gatan.

Annat jag gillade:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s