Kärlek på lunchen

För mycket att göra, för lite spontanitet i vardagen. Så resonerade jag och min vän, och bestämde oss med en timmes varsel för att ses och äta lunch i tisdags. Vi gjorde det enkelt för oss och valde Kulturhuset eftersom det ligger mitt i city, och för att man alltid får plats i någon av restaurangerna. Dessutom har de god mat till rimliga priser. Tanken var att gå till Teaterbaren, men det var lång kö och många barnvagnar. Ekoteket vägg i vägg såg behagligt stillsamt ut, och när våra blickar föll på menyn och ”Jordärtskockssoppa med champinjoner och äppelchutney” var saken avgjord. Himmelskt för en inbiten soppälskare.
– Jag tar en glas vitt vin också, sa min kompis och blinkade åt mig. – Det är ju ändå alla hjärtans dag.
Tja, varför inte? Soppan var lika ljuvlig som den såg ut, och med ett glas vin till var vår snabblunch plötsligt förvandlad till en riktig mitt-i-veckan-fest. Att den stimmiga Teaterbaren bara låg några steg bort märktes knappt; som om en osynlig skiljevägg dämpade alla ljud. Kanske kunde också prefixet eko ha en avskräckande effekt på stora lunchsällskap i kavaj? En diskret snabbtitt på de gäster som satt utspridda vid borden visade att de flesta var ensamma och verkade ha all tid i världen. Fikade, läste, satt och funderade. Ingen brydde sig om oss, och avståndet mellan borden var luftigt och som gjort för privata samtal.

Vi satt med utsikt över ett vintergrått Stockholm och pratade om allt möjligt. Det är något med stora glasfönster och betraktande som gör åtminstone mig lugn i hela kroppen. Människor som myror nedanför, stress som finns överallt utom där jag befinner mig. Inte ens det gråa utanför tycktes lika grått längre.

För nu började underhållningen.
– Kolla där! Min kompis pekade ner mot plattan. En kille höll i en stor bukett röda rosor plus en handtextad skylt i kartong där det stod FREE HUGS. Oj, vad var det här? Vi spanade ut genom glasrutan, kommenterade, tyckte att han såg alldeles för självbelåten ut, en duktig kille som kommit ihåg att köpa rosor. Undrade vem han väntade på. För att han väntade på någon var mycket tydligt.
Nu kom hon. En lång kyss i hans famn – ingen nätdejt alltså, som vi kanske trott – de tycktes ju känna varandra väl. Men så – vips – försvann romantiken och hon tog upp mobilen och började filma honom, gick flera steg bakåt. Affärsmässig dokumentation. Ett skolprojekt?

Nu anslöt en tredje person, ytterligare en kille. Tog över filmandet en stund. Vi betraktade dem som i sin tur betraktade varandra och sin omgivning. Skulle någon nappa på gratiserbjudandet? Ja! Där vågade sig två tjejer fram för att få varsin kram, en ros och en papperslapp av killen. De läste med rynkade pannor, funderade en stund, och vi som satt några trappor upp och på alltför långt avstånd blev mer och mer engagerade i vårt gissande. Vad stod på lappen? Det verkade vara någon sorts skicka-vidare-lek, tjejerna bytte rosor och kramar med två killar som de spanat in, en av dem fnissade generat medan de övriga kramades avspänt och oblygt. Och så fortsatte det. Fler rosor, fler kramar.

Jag hade varit mer än nöjd med god soppa och trevligt samtal med min kompis. Nu blev gratisshowen en oväntad bonus. Kärlek på lunchen, med oss på första parkett. Och egentligen spelade det inte någon roll vad de egentligen gjorde där nere; om det var ett projekt, ett socialt experiment, eller bara ren underhållning. Att de här totala främlingarna väckte ett sådant engagemang hos oss – det var det som var själva grejen.

Vi gick faktiskt förbi skådespelet när vi lämnat Kulturhuset och var på väg mot t-banan. Hade först tänkt fråga vad det hela handlade om, men när vi väl stod på marken några meter ifrån dem kändes det roligare att inte veta. Jag och min kompis kramade varandra i stället, och lovade att luncha igen, snart. Gärna en soppa, och gärna på Kulturhuset.

Annonser

One thought on “Kärlek på lunchen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s