Vad är konst?

Snart är det dags igen. Konstmässornas helg närmar sig. Helgen den 17-19 februari innehåller inte bara en konstmässa utan två: Market och Supermarket. Market håller till traditionsenligt vid Konstakademien i Stockholm och Supermarket vid Kulturhuset. Tidigare år hölls även en tredje mässa Art Anglais under samma helg med de två ovannämnda vid hotell Scandic Anglais. Nu tjuvstartar Anglais helgen den 2-5 februari.

Performance by Chuyia Chia, Photo: Arngrim Larsen

Performance by Chuyia Chia, Photo: Arngrim Larsen

Skillnaden mellan de tre olika mässorna består b.la. av de olika genrerna som de utställande gallerierna representerar – dock inte enbart det måste betonas. I Market deltar de etablerade försäljningsorienterade svenska och nordiska galleristerna, Supermarket visar den ofta alltför breda spektrumet av svenska och internationella konstnärsägda och -kurerade gallerier. Gallerier som ställer ut på Anglais har oftast betoning vid modernistiskt måleri. Det finns även en fjärde kommersiell konstmässa Konstnärernas höstsalong som arrangerades vid Kista mässan på hösten fram till 2011. Mässan kommer inte att arrangeras 2012.

Var finns konsten? Svaret ligger hos frågeställaren: det är din smak eller förväntningar som styr dina steg antigen till den vanliga- eller Supermarket. Är du intresserad av postmodernt, eller postpostmodern konst, tänder du till när du ser mer text än bilder på väggarna, är du intresserad av konceptet mer än resultatet, om du gillar att hitta din väg själv bland diverse byggarbetsplatsliknande miljöer så är valet självklart Supermarket. Däremot om du vill se konst vars primära urvalsprocess är försäljningsförväntningar, som ytterst sällan överraskar, vill du se dagsaktuella stora namn, trender som är aktuella just nu så skall du rikta dina steg mot Market. Inträdet för mässorna brukar vara samma: Market 120/80 kr för student, Supermarket har inte lagt fram priserna än.

Svar på frågan Vad är konst? kommer du inte hitta på de här mässorna och du skall vara tacksam för det: visste du det så vad skulle du göra resten av livet. Det som i dialogen ur Platons Filebos mellan Sokrates och Protarchos:
Protarchos: Låt oss undersöka det. Vi kommer inte att förlora något.
Sokrates: Jo, Protarchos, en sak kommer vi att förlora. Om vi hittar det vi nu söker kommer vi att förlora vår rådvillhet om just den saken.

—————————————————————————————————-

– Ilkka Timonen –

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s