Den sista kommunala biografens död

Förra veckan rapporterade Kulturnyheterna på SVT om ryktena kring att SF efter årsskiftet kommer ta över Klarabiografen. Igår bekräftades informationen av kulturhuschefen Eric Sjöström.

Efter gårdagens pressmeddelande(som Frida tidigare skrev om) har många reagerat. Jonas Mosskin som under flera år drivit filmklubben ”Psykologer tittar på film” på Klarabiografen publicerade en artikel i DN tillsammans med ett tjugotal andra kulturpersonligheter där stark kritik riktades mot SF som den nya aktören. Även Jonas Holmberg, redaktör på tidskriften FLM, har uppmärksammat nyheten och upprörts av beslutet och SVD kallade det en skandal. I P4 igår kunde man dessutom höra Jonas Mosskin debattera med Eric Sjöström.

Det framgår att man varit i kontakt med ett fåtal andra aktörer men att man ganska snabbt bestämt sig för att SF varit mest aktuell. I min mening låter det som ett beslut som genomförts med stor nonchalans gentemot biografens huvudsakliga syfte. En verksamhet som Kulturhuset ska självklart arbeta för att vidga utbudet av film och erbjuda ett alternativ till det som dominerar marknaden. Oberoende biografer bör främjas snarare än att låta monopol utvidga sig. Alternativen blir allt färre och det säger egentligen ganska mycket om hela kulturpolitiken i sig som förs i dagsläget.

13 januari tar SF över med ett kontrakt på 3 års tid. Därför kan det nu i december månad vara bra att passa på att se de sista filmerna som Klarabiografen kommer visa under ledning av Kulturhuset. Under hösten har det varit mycket aktivitet i den lilla biografen och under de närmsta veckorna är schemat fullspäckat. Serieteket bjuder bland annat på visning av stopmotionanimationen av Roald Dahls James and the giant peach och Bibliotek Film och Musik på den klassiska julfilmen It’s a Wonderful life.

Annonser

One thought on “Den sista kommunala biografens död

  1. Ping: Hus för alla? | B E S Ö K A R N A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s