Gud bevare oss

Idag gick Kulturhuset ut med ett pressmeddelande (läs det i sin helhet på kulturhuschefen  Eric Sjöströms blogg) om att SF Bio från och med den 13 januari nästa år kommer att ta över ”den dagliga driften” av Klarabiografen i Kulturhuset. I klartext innebär det att SF, som redan kontrollerar omkring 90 % av Stockholms biografutbud, numera även kommer att stå för verksamheten på Klara, även om Kulturhuset också kommer kunna disponera lokalerna till egna evenemang.

Om Klarabiografen står det på Stockholm stads hemsida att ”här hittar du oberoende filmer och dokumentärer, animationer, experiment och kortfilmer samt interaktiva evenemang och videokonst.” Och vidare, på Kulturförvaltningens sida kan man läsa att ”Kulturförvaltningen arbetar för att det kulturella utbudet i Stockholm ska bestå av en mångfald av olika uttryck, utbud och möjligheter och samtidigt innehålla både bredd och spets.”

Begreppen ”oberoende filmer” och ”mångfald av uttryck” får en bitter eftersmak i sammanhanget då det är klart och tydligt att vår kära kommunala biograf Klara framöver kommer att drivas av ett vinstdrivet bolag, som dessutom redan kontrollerar en majoritet av marknaden. Likriktning är ett av det fria kulturlivets största hot, och just detta är vad vi har att vänta när nu våra kulturpolitiker aktivt medverkar till ett kulturpolitiskt haveri.

/Frida Berglund

 

 

Annonser

4 thoughts on “Gud bevare oss

  1. Ping: Den sista kommunala biografens död | B E S Ö K A R N A

  2. Ja, man blir förstummad över att man lägger ut verksamheten på en kommersiell intressent. Varför inte ge en ideell filmklubb chansen istället och bygga upp en stor medlemsbas som kan vara med och styra verksamhetens utveckling?

  3. Ping: Hus för alla? | B E S Ö K A R N A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s