Ekoteket: det miljövänliga caféet som inte välkomnar oss veganer

Det är på en vanlig ledig tisdag förmiddag som jag och min vän ger oss ut på vandring in till storstan. Ut i vinterkylan går vi och den iskalla luften får oss att längta till en kopp rykande kaffe. Dock känner jag hur magen knorrar. En hungrig Emilie vill ingen ha något att göra med. Vi bestämmer oss för att gå och sätta oss någonstans. Kulturhuset är mittemot oss: varför inte?

Jag har länge undrat hur Kulturhusets café- och restaurangutbud ser ut för oss som inte äter något från djurriket. Att överhuvudtaget äta ute som vegan är inte en dans på rosor. Det är många gånger vi får nöja oss med en torr fralla med lite gurka på för typ 40 spänn. Eller standarden: Delicatobollen. Räddaren i nöden när man är trött, grinig, eller bara allmänt sötsugen. Och man bara vet att det inte kommer att finnas något annat vegansk alternativ. Jag har varit på Ekoteket en gång. Och druckit kaffe med sojamjölk. Eko-teket. Det första jag tänker på är att det ska vara ekologiskt och miljömedvetet och fräscht och gott. Och jag kopplar ju självklart miljövänlig mat med vegetarisk och vegansk mat. Vill man äta mat som är bra för jorden, djuren och människorna ska det självklart vara ett vegansk alternativ. Sen ska man också förstås tänka på att köpa säsongsodlade frukt och grönsaker, försöka skippa det billiga kaffet och hålla koll på att sojabönornas odlingar inte skövlar regnskogar. Det krävs en jäkla massa för att kunna leva 100 % ekologiskt och miljövänligt. Men en bra början är att låta bli att äta kött.

Jag och min vän skyndar oss upp för rulltrapporna och kommer fram till Ekotekets disk. Jag går fram till cafébiträdet och frågar vänligt om hon har någonting veganskt som jag kan bli mätt på. Hon tittar på mig med stora ögon och säger att hon måste gå och kolla med köket. Jag och min vän försöker ironiskt att tänka oss vad hon kommer att erbjuda mig, med tanke på den köttvänliga menyn. Det finns en jordärtskockssoppa, en getostsallad och en ostfralla att välja emellan om man är vegetarian. Alla alternativ väldigt, väldigt dyra. ”Jag lovar att hon kommer säga att du kan få en sallad utan getost för 95 spänn”, skojar min kompis. Jag skrattar. Det skulle inte förvåna mig, tänker jag. Efter några minuter kommer cafébiträdet tillbaka. Hon ser lite förvirrad ut, nästan lite skamsen. ”Alltså, det enda vi kan erbjuda dig är getostsalladen, fast utan getost då.” Jag och min vän tittar på varandra. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Lite både och kanske. Jag tycker att det är så patetiskt att kalla sitt café för Ekoteket, och påstå att man är så himla miljövänlig, när man inte ens har ett enda veganskt alternativ att erbjuda. Jag blir faktiskt lite provocerad, om jag ska vara helt ärlig. Särskilt en Emilie med en knorrande mage. Jag tackar, vänder på klacken och går. Besvikna, går vi istället vidare till Stockholms bästa veganställe, Kafé 44. Lågt, Kulturhuset!

/Emilie

Annonser

One thought on “Ekoteket: det miljövänliga caféet som inte välkomnar oss veganer

  1. Ping: I väntan på något gott | B E S Ö K A R N A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s