it’s complicated

Under november presenterade Kulturhuset, i samband med Miguel Rio Brancos utställning ”Solo”, en samtalsserie med temat Exotism och fotografi.

I torsdags (24/11) ägde det sista samtalet rum i ett fullsatt Kafé Panorama. Tyvärr var vi exakt 11 stycken som hade kommit för höra samtalet betitlat ”Exotism: Konsten, blicken och dokumentärfotografiet”. Resten var där för att fika.

På den lilla scenen slog deltagarna sig ned; Charlotte Bydler (Lektor, Södertörn University), Mia Zeeck (Curator, Kulturhuset), Niclas Östlind (Doktorand i fotografisk gestaltning, Högskolan för fotografi Göteborgs Universitet), Loulou Cherinet (Konstnär). De kämpade för att hålla samtalet vid liv. För att höras, för att få bildprojektorn att visa bilderna, för att inte tappa tråden varje gång någon gick över scenen för att komma till toaletterna eller hissarna.

Deltagarna förtjänade bättre. Samtalet förtjänade bättre. Det förtjänade en annan värld än ett kafé i rusningstrafik.

Samtalet var intressant och alldeles för rikt för att återge annat än i vida drag. Det inleddes med en översikt av dokumentärfotografins utveckling, från 70-talet då många fotografer hade en ambition att med sina bilder förändra samhället, till idag då man hoppas att den som betraktar bilden åtminstone ska reagera. Vilket är lättare sagt än gjort när människor knappt reagerar på verkligheten.

Viljan att skildra och påverka i någon grad, utan att falla in i samma mönster som bildjournalistiken, har fått flera konstnärer att experimentera med det dokumentära. Under samtalets gång nämndes bland annat Alfredo Jaar, Mija Renström och Martha Rosler, som jag i alla fall tänker bekanta mig närmare med.

http://www.martharosler.net/
http://www.alfredojaar.net/
http://www.mijarenstrom.com/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s