Från Stockholms filmfestival: Cormans World – Exploits of a HollywoodRebel

Genre: dokumentär. Alex Stapleton & Gregory Locklear, 2011.

Inledningen är störtskön med omslag och klipp från Roger Cormans filmer. Även om namnet på regissören/producenten inte är bekant för alla så finns det nog få människor som inte vet om hans filmer. Vad sägs om titlarna:

Monster från havsbottnen (1954).

The Fast and the Furious (1955) – Orginalet som senare Vin Disel gjort nyproduktion på.

eller

Little Shop of Horrors (1960) – också originalet. Frank Oz gjorde sedan en version som blev poppis 1986,

Vi får en gedigen bakgrundshistoria fram till ”dagens dato” mixad med både Rogers egna upplevelser kring händelser i hans liv och hans närmsta medarbetare med inklippta scener från hans filmer. Det är otroligt roligt att ex Jack Nicholson och Roger Corman känner varandra väl och jobbade ihop i 10 år innan Nicholson blev riktigt stor. Jack själv säger om Rogers independentfilmer att ”han gjorde succéer emellanåt – och jag var aldrig med i någon av dem!!”  Och brister ut i sitt karaktäristiska skratt.

Många av våra stora skådisar har vid ett eller annat tillfälle jobbat med Corman och ingen av dem har ett ont ord att säga om honom utan verkar snarare uppskatta bland annat hans  bekymmerslösa inställning till att allt går lösa och sällan flera omtagningar.

Roger blev känd dels för att han gjorde sk independetfilm – de hade en otroligt låg budget samt att skapa sina filmer i ett rasande tempo, han kastade sig in i filmens värld av skräck, science fiction med ett eller två par bara bröst som guppande fick svischa förbi i scenerna. Det jag älskar är att han var en av de första, om inte DEN första att ta fram starka kvinnliga karaktärer som kunde skjuta och slåss – låt vara i sexigt utmanande kläder men whatta heck, det tillhör genren!

Han var banbrytande på många vis utan att han sökte efter den provokationen som kunde uppstå vid en del av hans filmer. En film som han och hans bror producerade var The Intruder 1962- en roman av Charles Beumont med William Shatner i huvudrollen. Den berättar om den segregation som fortfarande pågick runtom hela landet men aldrig hade de räknat med denna starka reaktion som den väckte. I dokumentären får vi höra fler berättad vad detta innebar både för dem personligen men även vad som skedde i Amerika när filmen släpptes.

Den här dokumentären innehåller så mycket mer än bara en dokumentation av Roger Cormans liv för han har berört filmhistorien så mycket att det även blir en dokumentär över filmens utveckling. Regissörer inspirerade av Corman är Steven Spielberg, Francis Ford Coppola och George Lucas vilket säger mycket om hur i alla fall tacksam JAG är att Roger Corman valde efter sin examen och korta karriär som ingenjör vid  U.S. Electrical Motors att ge sig in i filmens magiska värld.

/ Jennie

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized av Jennie Johansson♥. Bokmärk permalänken.

Om Jennie Johansson♥

Produktiv ide spruta som älskar att ta det lugnt mellan varven. Estetiskt känslig och jättesnäll. Fördomsfri men tolererar inte rasism, mobbing eller diktatorer. Anser att balans är A och O. Att vara kreativ är ett grunddrag jag äger som speglar sig i nästan allt jag gör. Jag tror inte på begränsningar, jag tror på många val och det under ansvar. Och jag älskar att upptäcka, utforska och utbilda mig. Jag läser en massa och har ofta SVT2 på, grymma program Ppl - kolla in. Är familjens MangaNörd fast vi allihopa gillar genren ~ Kawaii är en livsstil. Älskar film och serier. Går gärna på utställningar, seminarium, konserter och teater. I min familj citerar vi Simpson lika ofta som från Amarcord, Gilmore girls, Star wars och LOTR för att nämna några. Livet är kort men STORT. Amen ;) Tryck på den lila bilden här uppe till höger om brevid texten så kommer ni till länkar där ni hittar mig. Ex bloggen, Sourze etc

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s