Eric Sjöström om det som hände på Studion den 28 oktober

Studion har öppnat för dig! Mitt i city, i Sveriges största kulturhus! Ingen kö, schysst personal och urgrymt dansgolv!

Så beskriver Studion, Kulturhusets egna klubbscen som öppnade i september i år, sig själva. Sedan dess har lokalen gästats av sex olika klubbar och ett flertal mer eller mindre kända band. Vi på Besökarna har följt Studion och med jämna mellanrum varit där och recenserat. (26/10, 26/10, 17/10, 5/10, 5/10, 22/9)

Jerry Boman besökte Studion den 28 oktober. Han står och diskuterar med sin flickvän inne vid baren när en vakt kommer fram och avbryter deras samtal. När Jerry ifrågasätter vaktens intrång blir han enligt egen utsago gripen bakifrån av två andra vakter och tillsammans med ytterligare vakter för de honom till ett mer avskilt rum.

Här inne upplever Jerry att han blir hotad, misshandlad och kränkt. Först när polisen kommer och han förs till häktet förstår han att vakterna har anmält honom för bland annat våld mot tjänsteman och misshandel. På sin facebooksida skrev Jerry ner hela händelseförloppet så som han upplevde det.

De fem vakterna på Studion har en helt annan version av det som har hänt. Enligt dem har bland annat en vakt fått sitt finger brutet när de försökte gripa en våldsam gäst. Jerry själv har anmält vakterna för misshandel samt övervåld och just nu pågår en förundersökning.

Det har varit tyst från Kulturhuset kring det som har hänt.

Inget officiellt uttalande har skett. I media har jag endast hittat en kort artikel av Nyheter 24 som har uppmärksammat händelsen och försökt  nå Kulturhusets chef Eric Sjöström utan resultat.

Varför finns det inget officiellt uttalande? Hur drivs Studion, vilka riktlinjer finns och vilka vakter anställs? Hur kommer händelsen att påverka Studion? En kommentar till det som har inträffat?

Dessa frågor formulerar jag i ett mejl och försöker få tag på ansvariga personer.

Jag kontaktar Tindra Jonsson, producent på Studion och Nina Röhlcke, produktionschef. Jag hör av mig till Maths Eggeby, säkerhetschef på Kulturhuset. De vill inte svara på mina frågor eller kommentera det som har hänt. Istället hänvisar de mig vidare till deras chef Eric Sjöström.

Jag publicerar hans fullständiga svar nedan.

Hej Jonna! Tack för ditt mejl.

Vi har i september öppnat en scen, Studion, för livemusik och klubbar på Kulturhuset. När det gäller klubbverksamheten bjuder vi in ett antal aktörer att i samverkan med Kulturhuset presentera nischade klubbar för olika målgrupper. Vi vill ge flera klubbar möjligheten att i samarbete med oss få en plats i stadens kulturliv.

När det gäller dansverksamhet ställer polismyndigheten stränga krav på vakter och på ordningshållandet i lokalerna. Ingen överutskänkning får ske, åldersgränserna ska kontrolleras, ordningen ska vara god, ett visst antal vakter i förhållande till antalet gäster föreskrivs osv. Allt detta följer vi naturligtvis.

Vårt ordinarie vaktbolag är Nordisk bevakningstjänst. För vakthållningen på våra klubbar har vi valt att komplettera med ytterligare ett vaktbolag, Allbevakning, som tillsammans med Nordisk bevakningstjänst tillhandahåller det antal vakter vi enligt tillståndet behöver för dessa kvällar. Allbevakning valdes på grund av deras speciella kompetens med bred erfarenhet av klubbar och liknande arrangemang på andra ställen.

Vad gäller händelserna den aktuella kvällen vet vi att:

Vakterna genomförde ett ingripande. En av vakterna fick ett finger brutet under det tumult som uppstod. Den gripne hävdar på sin blogg att vakterna hotat honom mm och att han anmält dem för detta. Polisen utreder frågan och en anmälan mot den gripne för våld mot tjänsteman, misshandel mm inlämnades samma kväll.

Det som hände på Studion den aktuella kvällen är mycket beklagligt och Kulturhuset ser allvarligt på det inträffade. Redan tisdagen efter helgen hade vi ett första möte med vaktbolagets chef och ansvarig vakt under kvällen för att få en bild av vad som hänt. Vi avvaktar nu polisens förundersökning. Alla parter är överens om att full öppenhet ska råda mellan oss samt att rutiner och bemötande ytterligare ska ses över i nära dialog.

När det gäller hela Kulturhusets verksamhet så har vi 2.500 programpunkter per år, med 2,5 miljoner besökare. När incidenter av det här slaget inträffar är det alltid lika tråkigt, men ofrånkomligt i ett hus, mitt i city, med så bred och varierad verksamhet som vi har. När det gäller Studion och just klubbverksamheten kan vi inte in framtiden utesluta att det händer allvarliga incidenter i en verksamhet som regelbundet har öppet till klockan tre på natten. Det är viktigt för oss att hantera det så korrekt och professionellt som möjligt, både direkt på plats och efteråt. Och hela tiden minimera risken att incidenter uppstår.

Vänliga hälsningar

Eric Sjöström,

Kulturhuschef/Director

Tack för ditt svar Eric.

Jag tycker att det är viktigt att sådana här frågor lyfts fram i media. Får ta plats. Så att utrymme för debatt kan skapas. Särskilt när det gäller en händelse som inträffar mitt i city.

I Sveriges största kulturhus.

Annonser

One thought on “Eric Sjöström om det som hände på Studion den 28 oktober

  1. Det låter helt otroligt att något liknande kan hända verkligen ”mitt i city” – både ev. misshandel/övergrepp och Kulturhusets sena och tafatta svar. Bra att sånt här belyses!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s