Sound of Stockholm dag 1: Vad hindrar konsten att bli jämställd?

Att konst- och musiklivet aldrig har varit helt jämställt är ingen stor nyhet. Musik görs och produceras mest av män, teaterpjäser skrivs och produceras av en stor majoritet av män och elever på konsthögskolor får lära sig om manliga konstnärer, tonsättare och dramatiker. De kvinnor som tas upp i till exempel studentlitteraturen och media kallas för kvinnliga tonsättare. Inte bara tonsättare. Vi är mycket medvetna om denna ojämställdhet, men ändå verkar det inte bli någon förändring. Vad är det egentligen som hindrar konsten att bli jämställd?

Den konstnärsdrivna festivalen Sound of Stockholm hålls för andra året och kör igång i med ett seminarium om jämställdhet och genus i musikbranschen: ”Musikliv i balans – Sanning och konsekvens”. Vanja Hermele, genusvetare och journalist, inleder samtalet med en kort föreläsning om jämställdhetsproblemen som finns inom konst-, teater- och musiklivet samt dess lösningar. Det är kort och koncist, men också enkelt och tydligt. På en kvart förklarar hon de fyra F:n: Förneka, Förskjuta, Förringa och Förklara. Att en ursäkt kan vara att ”det är okonstnärligt att räkna”. Att kvalitet är viktigare än jämställdhet. Men också att många vägrar att bryta traditionerna. Vanja kommer upp med konkreta lösningar som verkar mer än rimliga. Hon menar att det inte är något problem att hitta kvinnor som var och är aktiva i konst- och musiklivet, det handlar bara om att lyfta upp dem precis på samma sätt som männen. Vi behöver utmana normen och inte bara automatiskt välja det ”traditionella”.

Seminariet fortsätter med ett panelsamtal som tar upp musikens genus och hierarkier, kvotering, musikaliska normer och Statens krav på jämställdhet. Panelen består av Lise-Lotte Norelius, Magnus Bunnskog, Paula af Malmborg Ward, Maria Horn, Vanja Hermele och Jonas Forsell.

Särbehandling och för få kvinnliga förebilder i utbildningen på Musikhögskolan är två faktorer som gör musikvärlden ojämställd redan i skolan. Vad kan vi göra? Vad behövs göra? Att kvotera in kvinnor låter läskigt, men nästan hela panelen tycker att vi behöver ta det steget för att något överhuvudtaget ska hända. Är kvotering ett hot mot männen? Nej, säger panelen och publiken som får sin röst hörd. Männen måste ge plats till kvinnorna. Det räcker inte med att lägga all vikt på de kvinnliga musikerna. Om jämställdhet ska fungera, behöver båda parterna vara aktiva i processen. Men vi måste också lära oss att inte hela tiden se till bara män och kvinnor. Vi är framförallt människor. Och som Magnus Bunnskog vist sade: Könet är en konstruktion och det behöver visas i konst- och musiklivet.

/Emilie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s