Vinylmånad

Kommer ni ihåg vinylskivan? Den där runda skivan av vinylplast som spelas upp med hjälp av en grammofon eller skivspelare där en nål på en arm läser de graverade spåren och spelar upp musik. Det första man hör är det tidlösa, oförglömliga knastret innan själva musiken spelas upp.

Jag kommer ihåg min första upplevelse av knastret och det underbara analoga ljudet som bara sprutade ut ur högtalarna i hög volym.Och skivomslag? Låt mig inte börja prata om skivomslag och dess betydelse för mig för jag kan hålla på i en evighet.

När vi ändå är inne på musik så kan vi väl inte undgå ordet ”diva”. Vad är en diva? Enligt wikipedia är en diva en framgångsrik kvinnlig sångare, främst inom operagenren. Ändå har Madonna och Mariah Carey, bara för att nämna några, kallats för divor och de är knappast i operagenren. Kan inte män vara divor? Om man ska utgå ifrån bibliotekets urval av vinyler så är svaret ja, det finns manliga divor som till exempel Elton John och Prince.

Kulturhuset har i oktober ett vinyltema: Divor.

Team Bibliotek Film & Musik har fyndat i Kulturhusets vinylsamling och plockat några av de största. Personalen är trevlig och hjälpsam och om du som besökare har några frågor eller behöver hjälp med att få igång skivspelaren så känn dig inte skygg. Utbudet på vinylsamlingen är tyvärr lite glest för min smak och skivdiskarna är till hälften tomma. Välj istället att fylla dessa med andra musikstilar med andra artister för att ge lyssnaren  en möjlighet till att upptäcka mer musik?

Varningsetiketterna på skivspelarna är bra att ha i åtanke då man bör handskas varsamt med vinylen och skivspelaren, men låt inte dessa skrämma iväg dig när personalen bara är en blick ifrån.

De svarta, breda fåtöljerna är bekväma att sitta på medan du njuter av det analoga undret i stora, luftiga hörlurar där örat har det gott om plats. Är du musikintresserad, aldrig lyssnat på en vinylskiva eller på jakt efter att upptäcka divor eller finna svaret på om det finns manliga divor så är vinyltemat Divor ett måste. Den är dessutom gratis och håller på hela oktober månad ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s