Utsatthet på Kulturhuset

Under onsdagskvällen förra veckan hölls det ett panelsamtal på Kulturhuset med tema Att skildra utsattheten, där utgångspunkten var Tina Enghoffs utställning Jag är ingenting som jag skrev om i bloggen för två veckor sedan. Kvällen inleddes med att Enghoff berättade om sin utställning, samt om några andra av hennes projekt med delvis politisk touch, och som dessutom på olika sätt behandlar temat utsatthet.

Något som intresserade mig mycket var hennes projekt Get Lost, som bland annat resulterade i utställningen Dogwalk – en serie fotografier som ställdes ut längs en sträcka mellan Köpenhamn centralstation och härbärget Heaven Express utanför staden. Bilderna i utställningen är ett resultat av promenader som Enghoff själv gjorde under ett år mellan centralstationen och härbärget. Hon ställer sig under onsdagskvällen, och i och med Get Lost-projektet, frågan, ”Er byen for alle?”, alltså ”Finns staden till för alla?” De utsatta i hennes ögon är de av Köpenhamns 3000 hemlösa som kanske varje dag tvingas gå sträckan till härbärget, bara för att komma fram och inse att det inte finns någon plats för dem att sova.

Amygdala, Gunilla Sköld Feiler & Dror Feiler (2007), bild lånad av Museet för glömska

Till samtalet i Studio 3 i onsdags var även Gunilla Sköld Feiler, Dror Feiler, Svante Tidholm och Anna Odell inbjuda, då var och en av dessa på olika sätt arbetat med att skildra eller ta upp frågan om utsatthet. Bland annat diskuterades Gunilla Sköld Feiler och Dror Feilers verk Amygdala som är en skulptur och ljudinstallation i form en buss byggd i plexiglas. Konstruktionen är belamrad med mikrofoner som alla avger ljudet från palestinier vars hus förstörs av bulldozrar. Dror Feiler talade under kvällen om installationen som ”en kollektiv dröm som blir till en kollektiv mardröm”, och syftade då till bussen som utopiskt kollektivt transportmedel, men som potentiellt kan förvandlas till ett inferno där den utsatte är oviss om sin egen utsatthet – ”är jag en måltavla eller ej?”

Svante Tidholm och Anna Odell pratade om utsatthet utifrån ett lite annat perspektiv än de andra. Tidholm är mannen bakom dokumentärfilmen Som en Pascha som handlar om en av Europas största bordeller i Köln. Han ville med filmen visa på en bild av maskuliniteten som han menar är i kris. Att mannen, liksom kvinnan, är utsatt för könsnormer som på olika sätt driver honom att agera på ett visst sätt.

Även Anna Odell pratade om utsatthet, och då i termer av konstnären som utsatt. Hennes numera mycket välkända konstverk Okänd, kvinna 2009-349701 behandlar på olika sätt frågan om individens utsatthet inför psykvården, men efter att hennes iscensättning på västerbron genomförts insåg hon att även hon själv som konstnär är utsatt. Under debatten som hennes falska psykos föranledde så blev hon öppet utsatt för direkta hot utan att allmänheten, media eller rättstaten tog någon som helst notis, vilket hon själv anser bero på hennes ställning som konstnär. Makarna Feiler berättade parallellt om sina upplevelser efter det att Historiska Museets utställning Making Differences hade öppnat år 2004, där man bland annat kunde se deras verk Snövit och sanningens vansinne som liksom Odells verk ledde till enorm debatt, personliga attacker och hot.

Även om Odells inlägg i kvällens debatt kanske var något off topic, så är ämnet ändå helt klart värt att diskuteras. Konstnärer har i alla tider fått utstå att deras verk har kallats just icke-konst (jag tänker x antal impressionister, modernister, popkonstnärer, streetart-konstnärer osv., listan kan göras lång) även om eftervärlden många gånger kan vittna om just motsatsen. Tina Enghoff avslutade snyggt denna spretiga afton med en öppen fråga ställd till både besökarna i studion samt till konstnärerna i panelen; behövs provokationen för att skapa reaktioner, och över längre tid – förändring?

/Frida Berglund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s