Cocong – hus för framtiden

Jag var och kikade på utställningen Cocong igårkväll. Det är Elise Grosse och Nadia Tolstoy som är initiativtagare till denna utställning som visar olika modeller på hur vi kan bo mer miljövänligt i framtiden. Modellerna visas på Ekoteket nu fram till 16 oktober i skala 1:10. Dessa hus är kanske inte direkt beboliga utan är till för inspiration för att skapa mer hållbara lösningar. Det som är roligt är att man har släppt lös fantasin, det krävs ju att man går utanför ramarna för att man ska lyckas skapa nytt i framtiden. Cocongs syfte är att vi kan och bör tänka mer kreativt samt skapa en debatt kring detta.

Det är sex olika modeller som alla på sitt sätt vill bidra till miljön. Jag tänkte ge korta sammanfattningar om alla men har ni vägarna förbi Ekoteket så tycker jag att ni ska spana in dessa små hus! Där finns det också ett häfte att bläddra och läsa i om man vill ha ännu mer fakta om modellerna.

Back to the Future handlar om att minimera energiförlusten genom tjocka väggar och små öppningar. Precis som i medeltida stenhus. Fasaden här är klädd i tjärade lärkspån som kan ha en livslängd på upp till 50 år. Isoleringen i väggarna är linbaserade. Förr tätade man timmerhusen med lin, särskilt i traker där det odlades mycket lin.

 

Mode de Vie – att odla ett hus? Mode de Vie är till 100 % växtmaterial. Taket, väggarna och golvet är byggda av fura. Väggarna är täckta av växter så det vattnar och göder sig själv i den vertikala trädgården. Ett underhållsfritt sedumtak hjälper bland annat mot regn, dämpar buller och fungerar som viktiga foderväxter för humlor och bin. Ni som har läst mitt förra inlägg vet ju hur viktiga våra söta humlor och bin är för hela ekosystemet.

 

Flow är också intressant och visar på hur man genom byggnadens utformning tar
till vara på luftens strömningar och energin från vinden. Formen på Flow ger
ett vindtryck under ett diskformat tak så när det blåser så roterar turbinvingarna vinkelrätt mot vindens riktning. Flow gillar jag, så otroligt fint! Kanske fascineras jag mest av vinden som fenomen också… tänk att något som vi varken kan se eller ta på ändå kan påverka så mycket. För hur skulle du beskriva vinden för någon som aldrig har känt den? Det är nästan lite mysik över vindar och med lite fantasi skulle jag gärna bo i det här huset!

 

YtaStyrkaLätthet visar hur vi kan minska materialåtgången genom lätta strukturer. Reducerad produktionsenergi, fler och nya designmöjligheter och förbättrad arbetsmiljö är några fördelar med YSL. Till och mer under transport sparar man på energin,
eftersom materialen är lättare att transportera och hantera. Re-board är en pappersbaserad skiva som har en naturlig isoleringsförmåga. Kirigamiteknik är en kombination av att skära och vika. Av lätta, platta skivor kan man skapa olika
3- dimensionella strukturer som dessutom är lätta att hantera då de platta
paketen fälls upp på plats. Det i sin tur sparar på resurser även i montage och
transport.

 

Studio 54 visar hur man genom placering av byggnaden i förhållande till solens bana på himlen kan ge solenergimaximering. En av paviljongens tre visionära tekniker består av solceller i glasfasaderna. De är utvecklade av NLAB Solar och genererar el samtidigt som de kan fungera som solskydd. Det här är en produkt som kommer att finnas på marknaden om 2 år. Solar Ivy är den andra tekniken och består av polyeten blad, organiska solceller och ett nät av rostfritt stål. Det kan också användas för att styra värmestrålning, ljus och utsikt invändigt. Paviljongen visar också skivmaterialet Butong vars bubbliga struktur minimerar användningen av elektriskt ljus dagtid.

 

Vintage visar tre olika sätt att utnyttja återvinning i en byggprocess. Den första handlar om att återanvända färdiga byggnadsdelar. Det andra att använda beprövade och återvunna material, som redan finns ute på marknaden. Det tredje sättet handlar om att experimentera fram nya material där man har ett överskott av just gamla material.

Ett exempel som tas är att om man ofta har problem efter en jordbävning att frakta iväg alla gamla rasrester av byggnader, varför inte använda dessa i nya konstruktioner?

Så med lite fantasi – Vilket av husen skulle du välja att bo i och varför?

Trevlig helg alla!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s