SÄG IFRÅN! – Stéphane Hessel i samtal om det livsviktiga engagemanget

Bild: Miguel Medina / AFP

”Jag önskar att alla – var och en av oss – finner sin egen anledning att göra motstånd.”

Stéphane Hessel är 93 år. Han är fransk författare, diplomat, motståndsman, koncentrationslägerfånge och den enda kvar i livet bland dem som skrev FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Hans 70 sidor långa skrift Indignez-vous ! (Bli upprörda!, Reagera!, eller på svenskt förlag Säg ifrån!) utkom 2010 och har sålts i miljontals exemplar över hela Europa. När Internationell författarscen öppnade för säsongen den 12 september var han hedersgäst.

Jag sitter på en av de reserverade stolarna längst fram. Mitt emellan Sveriges Radio och Franska Ambassaden. Ja, inte bokstavligen förstås, men ungefär så. Här framme verkar alla känna varandra och jag skakar artigt hand med kulturhöjdarna till höger och vänster. Inte en stol i hörsalen är tom. Poptjejen och Barbro och akademikern är här och det medelålders paret med. Det är slutsålt, men det står fortfarande folk bankandes utanför som vill komma in. Publiken småpratar förväntansfullt. Belysningen sänks och någon hostar till.

Så öppnas dörrarna! Upp på scenen kliver självaste Stéphane Hessel med hjälp av författaren Bodil Malmsten. Han är iklädd svart kostym med tillhörande röd slips och sätter sig, med en närmast skämtsam gest och förvånansvärt graciöst, ner på stolen bredvid bordet med det lilla vattenglaset.

Det är svårt att inte fyllas av värme vid anblicken på denna man som med knäppta händer och ödmjuka drag noggrant lyssnar till Bodils välkomsttal. Det är ett ganska knackigt tal. Hon har valt att skriva det på franska och resultatet blir allt annat än felfritt, men underhållande.

Pierre Schori, svensk politiker och diplomat, tar plats bredvid Hessel och börjar samtalet. Hessel betonar med klar röst vikten av att kämpa mot passivitet, hopplöshet och likgiltighet. Det finns inte längre någon tid till att vänta. Har aldrig funnits. Alla måste ta sitt personliga ansvar mot de ökade samhällsklyftorna och marknadsdiktaturen. Var upprörd över det som är upprörande, ta ställning och våga bli obekväm, engagera dig för politiska och sociala förändringar. Och att ”the soft way” är den enda vägen.

Stéphane Hessel är, trots sin höga ålder, rakt igenom ett proffs. Schori ställer flera politiska frågeställningar och Hessel svarar på en mer övergripande ideologisk nivå. Överhuvudtaget undrar jag hur det kommer sig att Schori inte intresserar sig mer för skriftens uppkomst utan istället väljer att fokusera på författarens syn på kärnkraft. Eller på hur FN fortsättningsvis bör organisera sig.

På frågan om hur hans framtid efter författarsuccén kommer att gestalta sig ser Hessel lite lurig ut.

Min första plan är att göra mig redo för att dö. Det är dags för de yngre generationerna att ta vid. Om min plan visar sig vara svårare än jag trott tänker jag fortsätta förespråka icke-våld och fortsätta engagera mig i den israelisk-palestinska konflikten.

Lamporna tänds. Vi ställer oss upp en efter en och applåderar. Jag, kulturhöjdarna, poptjejen, Barbro och alla dem andra. Vad finns egentligen att inte applådera? Vi höjer armarna allt högre upp i luften, klappar våra händer. Vi vill ha mer, vi lyfter, ja det känns precis så.

Sen då?

Stepháne Hessels skrift ”Säg ifrån!”, utgiven i samarbete med Louise Lindfors Förlag, finns att köpa på bland annat NK:s bokhandel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s