Celebert besök på Klarabiografen: Montxo Armendáriz i samtal om “No tengas miedo”

Den andra upplagan av Spanska filmfestivalen börjar nå sitt slut och på gårdagens visning av “No tengas miedo” var regissören och manusförfattaren Montxo Armendáriz på plats för att presentera sin senaste film (som dessutom hade Sverigepremiär). Till sin hjälp hade han en man som började samtalet med något på spanska som fick hela publiken att skratta. Sedan växlade han över till svenska för att informera oss andra frågetecken om att han (till min stora besvikelse) skulle föra samtalet på spanska. Med mina högstadiekunskaper lyckades jag däremot tyda ett och annat ord men min vän fick slutligen agera tolk. Armendáriz berättade att det inte är lätt att göra film som inte är kommersiell i Spanien, man får inte något finansiellt stöd. Men han hade kämpat och fick till slut igenom sin idé med den här filmen och det märks att det inte någon klyschig Hollywoodhistoria som han ville ge talan åt, utan någonting helt annat…

Med repliken “No tengas miedo” inleds filmen. En fader uppmanar sin dotter att inte vara rädd när han för första gången ger sig på henne sexuellt. Därefter får man följa Silvias uppväxt och får parallellt höra ett antal människor som alla blivit sexuellt utnyttjade som barn berätta hur deras liv påverkats av detta. Det är inte några plågsamma bilder på våldtäkter som man får se utan istället följer man Silvias tomhet, självförakt och förvirring av kärlek. Men det är nog för att skapa en stämning som inte lämnar någon oberörd. Det märks även när sluttexten börjar rulla och salongen tänds upp, då en man bredvid mig skakar på huvudet, några kvinnor i bakgrunden börjar samtala ivrigt och jag själv fäller en tår.

Spanska filmfestivalen anordnas i samarbete med Instituto Cervantes och avslutas idag klockan 18:00 med “Silencio roto”. För er som missade “No tengas miedo” visas den även ikväll på Bio Rio.

Annonser

4 thoughts on “Celebert besök på Klarabiografen: Montxo Armendáriz i samtal om “No tengas miedo”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s