Nature at your service – vad vore vi utan ekosystemtjänster?

Igår hölls ett seminarium på Ekoteket där olika företag hade olika idéer på hur vi kan använda oss av ekosystemtjänster. Det handlar om hur vi på olika sätt kan använda oss mer av naturen och man märker att det håller på att ske en revolution. De företag som var med och talade var Bee urban, Nyfiken-Grön, Futerra samt Djurgårdens stadsdelsförvaltning. Gemensamt för alla var att de hade ett mål, en vision om en mer hållbar utveckling. Den enskilde individens betydelse är förstås viktig men när städerna växer så måste vi samtidigt se till att flytta in naturen till samhället också. Varför? Jo, dels är vi ju beroende av ekosystemet men det blir också lättare att sprida kunskap när människor har en kontinuerlig kontakt med naturen. Att se till så att det blir en del av  vardagen, även om man bor mitt inne i stan. För vem vill inte bo i en stad med grönskande utomhusmiljö? Vi sätter ju även estetiskt värde i naturen, såsom friluftsliv.

Det jag fastnade mest för var Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg företag Bee urban. På hemsidan kan man läsa: ”Skulle bina försvinna helt skulle vi inte få tillgång till vare sig frukt, grönsaker eller kött. Vår kost skulle begränsas till majs, vindpollinerade sädesslag och ris.” För visste du att var tredje tugga du äter är pollinerad av ett honungsbi? Bee urban har idag 15 bikupor runt om i Stockholm varav tre av dem finns uppe på Kulturhusets tak. Trots att bikuporna finns precis i närheten av serveringen så stör de inte matgästerna. Bina är inte lika aggressiva som getingar, de är heller inte särskilt intresserade av varken mat eller andra sötsaker. Det roliga tycker jag, är att man kan bli bifadder! Läs mer om det på Bee urbans hemsida.

Naturen ger oss gratis mat och luft, vad gör vi för naturen? Är det inte så, att för att få en hållbar relation så måste man ge och ta? Vi är ju trots allt helt och hållet beroende av ekosystemet och människor har hittills i princip sugit musten ur Moder Jord. Det har gått långt, vi har med råge gått över gränserna och nu väntar hon tålmodigt på att vi ska ge henne tillbaka krafter, så att hon kan fortsätta tjäna oss.

Vad kan vi göra konkret? Jag har ett enkelt tips och det är att, förutom att byta till lågenergilampor, också byta till miljömärkt el. Det är inte så dyrt som det låter – ring ditt elbolag för mer info – idag! Vidare kan man såklart källsortera, cykla eller gå istället för bilen, odla grönsaker och färska kryddor själv, laga istället för att köpa nytt och secondhand är bara några exempel. Någon i publiken tog ton och tipsade om boken ”100 sätt att rädda världen” som finns att köpa exempelvis här.

Och om ni inte har sett dokumentären Home ännu – så har ni något att se fram emot!

 

Trevlig helg!

Vid tangenterna,

Sanna

Annonser

2 thoughts on “Nature at your service – vad vore vi utan ekosystemtjänster?

  1. Vad roligt att läsa att ett genombrott håller på att ske kring miljötänket och LOL åt att få bli bifadder- det ska jag verkligen kolla upp- det var verkligen en AHAinformation detta kring bin! Minns inte om jag sett Home men det tåls nog att ses flera gånger om misstänker jag. Trevlig helg! / Jennie

  2. Ping: Nature at your service – Tack! « nyfikengron

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s