Spansk filmfestival: Armendáriz hemligheter

Har du hört talas om regissören Montxo Armendáriz?
Det hade inte jag, förrän jag läste Kulturhusets program för hösten och min blick fastnade på den Spanska filmfestivalen, som pågår den 13 – 18 september. Temat för årets festival är just Armendáriz och hans filmer, och under veckan visas fyra av dem på Klarabiografen. (Här kan du läsa mer om filmerna.)

Att upptäcka filmer – och regissörer – som man inte annars skulle ha sett tycker jag är den stora poängen med filmfestivaler. Armendáriz beskrivs i festivalprogrammet som “en filmskapare som bara gör film när han hittar en berättelse som vidrör det innersta” – det tyckte jag bådade gott. Det var alltså med höga förväntningar som jag igårkväll begav mig till Kulturhuset för att se Secretos del Corazón (eller “Hjärtats hemligheter” som det blir på svenska).


I filmen möter man pojken Javi, som bor hos sina mostrar tillsammans med sin storebror. Den officiella förklaringen till att bröderna inte bor hos sin mamma är att de ska kunna gå i en bra skola. Snart visar det sig dock att det finns ett annat motiv: att skydda pojkarna från den hemlighet som deras mor bär på.
I början av filmen är Javi intet ont anande om detta. Han har det bra; mostrarna är snälla och brodern retas visserligen ibland, men är i gengäld den som introducerar Javi för spännande platser och mystiska berättelser om de vuxnas hemligheter.
Armendáriz bygger skickligt upp stämningar, och skapar en sorts lågmäld spänning där man verkligen kan känna Javis rädsla – för broderns kusliga berättelser, för mörkret och för att gå på stengången som leder över forsen utanför huset.
I Javi finns också en fascination för det som skrämmer honom, och söker hela tiden upp det obehagliga. Han börjar leta efter hemligheter, de sanningar som han anses vara för liten för. Efter hand upptäcker han att människorna omkring honom alla har egna rädslor.

På ett sätt handlar filmen om Javi, en pojke som utvecklas och börjar se världen med nya ögon. Men man kan också se det som en film om människor i allmänhet, och de hemligheter vi alla bär på.

På fredag visas Secretos del Corazón igen – ta chansen att se den! 

1 tanke på “Spansk filmfestival: Armendáriz hemligheter

  1. Pingback: Brasilcine: Rosa Morena | B E S Ö K A R N A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s