Captured Ghosts – en dokumentär om Warren Ellis

Jag har sedan 6-årsåldern älskat serier och dess olika karaktärer- speciellt super-hjältar.  När jag såg på Serietekets hemsida att denna film skulle visas genklang en ton i mig av namnet Warren Ellis och fast jag för mitt liv inte kunde frammana en bild av personen i fråga så såg jag däremot hans ”logga” framför mig – den som serietecknare använder att signera sina verk och visste att jag bara måste se denna dokumentär.

På torsdag den 8 september hämtade jag ut biljetter på Serieteket till en kommande film på Klara-bion. Jag småsurrade lite med personalen – Ola eller Anders förmodar jag – varpå jag nämnde att jag skulle på kvällens film: Captured ghosts. Jag fick då veta att kvällens film och dess huvudkaraktär mest skulle sitta och dricka, röka och prata. Vilket fick mig att bli en aningen kallsvettig. Fulla människor är oftare tröttsamma än roliga. Skulle jag sitta i 80 minuter och lyssna på fylleprat? Nojja!

Jag mötte upp en av mina bästa vänner – hon är likasinnad – och vi satte oss längst fram – nära dörren i fall att det skulle vara skräp *se fylleprat* och vi ville smyga ut. I vanliga fall brukar jag annars försöka få sitta i mitten. Så kom killarna in, stängde dörren och började berätta om kvällens film.

Och mitt humör steg för varje minut.

Rå-kopia, byte mitt i, tomma rutor för eventuell framtida textrutor kunde förekomma, ljudet var inte garanterat perfekt och otextat. Love!!

Sedan kom utlottningen och visst vill man vinna men salongen är så liten att det känns påtagligt att kliva upp framför duken – nästan i knät på resten av salongen – och bäst som vi sitter och viskande kivas att den andra får kliva upp om den ena vinner ropas mitt nummer upp och bästa vännen tjoar: Men det är ju du! Så det var bara att gå fram, lika smidig som en stel robot. Men gissa om jag var glad. Frossade hela vägen hem i katalogerna med Super heroes karaktärer och kommande tidningar. Lycka. De lottade även ut en bok av Warren som jag inte hann se vem som vann men en riktig Lyxvinst om du frågar mig.

Höga poäng till Serieteket att dom faktiskt har dessa utlottningar vid många av deras filmvisningar för det är inga dåliga grejer man kan vinna!

Så släcktes lamporna ner och vi satte oss tillrätta med godis- jag och smörgås- bästa vän.

I samma ögonblick denne karismatiske, helrakade, mustaschprydde engelsman öppnar upp dokumentären med att smeksamt bullrande – jo, det går – berätta sin historia var nästan hela publiken fast på en gång. Det kändes både vänligt och ärligt när Warren förmedlade om hur han började teckna, behoven kring det, känslorna och drivkraften, livserfarenheter, papparollen, hans huserande på nätet som blandas med klipp av vänner och kollegors syn och uppfattning av Warren. Fram växer människan men även fenomenet Warren Ellis genom dessa 80 minuter. Pionjären som tog serieberättandet flera steg längre i en slags råmagi som för mig sprakar fram över seriebilderna som emellanåt visas. Han hyllas för sin berättarform och stil och flera av de medverkande människorna har inspirerats av denne välvuxna man som verkar ha ett kreativt sinne och fantasi lika stor och djupt som Atlanten. Själv har han skön inställning till sin påverkan på sin omgivning. Väldigt brittisk. Helen Mirren beskriver just det draget med massor av skratt mitt i filmen.

Visst innehöll dokumentären allt de som dom varnat för i innan starten – denna råkopias form – men det märktes knappast av tack vare det gedigna innehållet. Publiken turades om att ropa till förfärat, hummande hålla med, skratt och ibland en spontan handklappning. Dokumentären blev otroligt bra för att Warren Ellis är bra.

Warren Ellis: serietecknare, bok- novell och manusförfattare, internetmagiker, pappa.. kärt barn har många namn.

Om ni får chans att se den, se den. Jag kommer garanterat ta den chansen igen om jag får – i vilket format det än blir.

Det enda som var ett frostnyp i kanten var att salongen var osedvanligt kall. Vi fick gömma oss under jackorna och vid ett tillfälle fick jag sitta och hålla om min näsa för att få tillbaka känseln. Så, lite mer temperatur är önskvärt till nästa filmvisning.

Fast vi älskar Klara-bion så jag tar med filt och varm choklad nästa gång- bara i fall att…

Här hittar ni Serietekets hemsida

Här hittar ni info om Warren Ellis på Wikipedia

Här hittar ni Warren Ellis egen hemsida

Vi syns!

/ Jennie

Annonser
Det här inlägget postades i Film av Jennie Johansson♥. Bokmärk permalänken.

Om Jennie Johansson♥

Produktiv ide spruta som älskar att ta det lugnt mellan varven. Estetiskt känslig och jättesnäll. Fördomsfri men tolererar inte rasism, mobbing eller diktatorer. Anser att balans är A och O. Att vara kreativ är ett grunddrag jag äger som speglar sig i nästan allt jag gör. Jag tror inte på begränsningar, jag tror på många val och det under ansvar. Och jag älskar att upptäcka, utforska och utbilda mig. Jag läser en massa och har ofta SVT2 på, grymma program Ppl - kolla in. Är familjens MangaNörd fast vi allihopa gillar genren ~ Kawaii är en livsstil. Älskar film och serier. Går gärna på utställningar, seminarium, konserter och teater. I min familj citerar vi Simpson lika ofta som från Amarcord, Gilmore girls, Star wars och LOTR för att nämna några. Livet är kort men STORT. Amen ;) Tryck på den lila bilden här uppe till höger om brevid texten så kommer ni till länkar där ni hittar mig. Ex bloggen, Sourze etc

4 thoughts on “Captured Ghosts – en dokumentär om Warren Ellis

  1. Ping: Eldflugornas grav. Regisserad av Isao Takahata, baserad på en roman av Akiyuki Nosaka | B E S Ö K A R N A

  2. Ping: Se upp för kulturell dvala – gå på Kulturhuset ikväll! | B E S Ö K A R N A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s